De störtade mot döden

Tåget föll 100 meter ner i skogsravin

Landssorg Olyckan beskrivs som den värsta i Montenegros historia. Landets transportminister Andrija Lompar avgick i går till följd av olyckan, samtidigt utlyste regeringen en tre dagar lång sorgeperiod för offren.
NYHETER

Minst 44 dog och hundratals skadades när tågvagnarna rasade rakt ner i ravinen.

- Det är fruktansvärt. Jag såg massor av döda omkring mig, säger passageraren Karman Chofu.

Foto: RISTO BOZOVIC/AP
Dödssiffran beräknas stiga Sent i går kväll kom uppgifter om att 39 personer omkommit och 135 skadats. När mörkret föll försvårades räddningsarbetet och sjukhuset i Podgorica vädjade till allmänheten i natt om att lämna blod.

När tåget spårade ur utanför Montenegros huvudstad Podgorica i går eftermiddag, rasade fyra vagnar rakt ner i den hundra meter djupa ravinen.

Ombord fanns minst 200 personer, varav många skolbarn på väg hem efter sportlovet. Över 180 skadades varav 75 var barn, rapporterar Reuters.

Medan räddningspersonal och frivilliga kämpade för att få ut skadade ur de söndertrasade vagnarna, skrek de som ännu inte räddats förtvivlat på hjälp.

- Vi gör nu allt vi kan för att rädda så många som möjligt, sade president Filip Vujanovic som kallade olyckan "en fruktansvärd tragedi".

De första uppgifterna tyder på att ett bromsfel orsakade olyckan.

Eva Buskas, TT-Reuters