Läraren rånar systembolag

NYHETER

När den pensionerade språkläraren inte kunde betala hyran gav han sig ut på en rånturné.

Tidigare ostraffad, och med en examen från Cambridge, dömdes han i torsdags till fyra års fängelse.

Nu misstänks han för ytterligare två rån.

Foto: polisen
Här slår han till Den pensionerade språkläraren rånar här en systembutik. Tanken var att han skulle betala av skulder med rånen. Förra veckan dömdes han för rånen, men nu misstänks han för ytterligare två rån.

Mannen är 65 år och pensionär. 1976 läste han engelska på ansedda universitetet Cambridge i England och arbetade sedan som lärare i Sverige.

När hans mamma avled 1993 började tillvaron rämna. Han beskriver själv i förhören hur han hamnade i en ekonomisk karusell, med inköp av fastigheter och hyresskulder. Plötsligt stod han med skulder på närmare en halv miljon kronor, och var utan bostad.

"Fick ingen hjälp"

Vräkt för andra gången vände sig språkläraren till socialförvaltningen i Gävle.

- Jag fick ingen hjälp och hamnade till sist i en desperat situation, sa mannen under rättegången.

Tanken att betala skulderna med pengar från rån föddes. 65-åringen köpte en startpistol för 2 000 kronor och slog den 2 december till mot ett Systembolag i Halmstad. Försöket misslyckades, och den 6 december slog han till igen, mot en Konsumbutik i Hjo. Denna gång kom han över 3 060 kronor.

När han två dagar senare rånade Systembolaget i Degerfors på 5000 kronor greps han av polis.

-Sedan jag blivit vräkt levde jag som ett vilt djur från dag till dag, ibland på vandrarhem, ibland på hotell. Men det är dyrt att vara bostadslös och bo på det här sättet. Hade jag fått hjälp hade jag levt ett vanligt pensionärsliv och inte behövt råna, sa 65-åringen i rätten.

Fyra års fängelse

Språkläraren dömdes i torsdags till fyra års fängelse.

Nu misstänks han för ytterligare två rån.

Enligt uppgift till Arbetarbladet har en kassörska under tingsrättsförhandlingen i Karlskoga pekat ut den pensionerade språkläraren som rånaren av två banker i Torsåker och Hedesunda. Rånen ägde rum 2001 och 2002.

-Han är intressant i båda rånen. En förundersökning är inledd men mannen är ännu ej hörd, säger Christer Sammens, åklagare i Gävle.

Linda Hjertén