Miljöskandal, kungen

Kungafamiljen tjänar pengar på skövling av Brasiliens urskog

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET BILD
naturälskare Kungafamiljen gillar naturen – och Brasilien. Den här bilden togs när Madeleine, Victoria, Silvia och Carl Gustaf firade sportlovet i Amazonas för några år sedan. Familjens bolag Gluonen AB investerar dock i bolag som anklagas för skövling och miljöförstöring – just i Brasiliens unika regnskogar.
NYHETER

Det brasilianska företaget Aracruz anklagas för skogsskövling och brott mot ursprungsbefolkningen.

Nu har kung Carl Gustaf investerat pengar i bolaget.

–Stämmer de där anklagelserna får vi kanske placera om pengarna, säger Bengt Telland, som sköter kungens finanser.

Tidningen Dagens Industri avslöjar i dag att kungafamiljens eget kapitalplaceringsbolag Gluonen AB placerat pengar i den brasilianska skogs- och massajätten Aracruz.

Aracruz har under många år fått stark kritik från många olika miljö- och människorättsorganisationer, både i Brasilien och internationellt, för sitt hänsynslösa agerande.

Skövlar regnskogen

Bolaget anklagas både för att skövla värdefull regnskog längs Brasiliens Atlantkust och för att driva bort indianer och slavättlingar från den mark de odlat och bebott sedan generationer.

–Deras verksamhet har kraftigt negativa miljöeffekter. Jag skulle aldrig placera pengar i det företaget om det inte var i det uttalade syftet att påverka inifrån, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen till Aftonbladet.

Det förvånar honom att kungaparets och de tre barnens bolag investerat i Aracruz, speciellt med tanke på kungens egen mycket uttalade kamp för miljön. Till exempel är kungen ordförande i förtroenderådet i Världsnaturfondens svenska avdelning.

–Jag har tidigare diskuterat skogsfrågor med kungen och han var både kunnig och intresserad, säger Mikael Karlsson.

”Det är ju inte så bra”

När Aftonbladet ringer överintendent Bengt Telland, som sköter kungens finanser, ställer han sig först kallsinnig till kritiken.

–Det där har jag inte hört talas om. Det finns så många olika uppfattningar om de flesta företag här i världen. Vi har inga kommentarer till det där, säger han.

Efter en stund mjuknar dock tonen något.

–Vi får väl överväga att ta bort placeringen eftersom du nu påpekar att det finns kritik mot Aracruz. Ligger det något i de anklagelserna är det ju inte så bra att vi placerar pengar i företaget.

Speciellt med tanke på kungens eget miljöengagemang?

–Ja, just det. Nu är det i och för sig de kungliga ungdomarna som äger mest i bolaget men det ändrar ju inget i sak.

Känner kungen till placeringen i Aracruz?

–Han är informerad om bolagets placeringar.

Olle Castelius