Säpo raggar spioner - i skolan

Ny metod i jakten på terrorister

NYHETER

Säpo ska jaga terrorister efter brittisk modell - med hjälp av spioner i skolor och inom föreningslivet.

– Det är inte de kända och etablerade nätverken som utgör störst risk när det gäller terroristdåd, säger Säpochefen Klas Bergenstrand till Sydsvenska Dagbladet.

Säpos nya linje går ut på att hitta potentiella terrorister - innan de ens hunnit bli terrorister.

I en stor intervju i Sydsvenska Dagbladet berättar Säpochefen Klas Bergenstrand att terrorattackerna mot Madrid för två år sedan och London i somras fick Säpo att tänka om. Majoriteten av de ansvariga bakom dåden var andra generationens invandrare, och kom från välordande bakgrunder.

Risken liten

Nu vill Säpo jobba med uppsökande verksamhet på ett nytt sätt. I samverkan med lokala myndigheter samt skola, socialtjänst och familjeliv ska potentiell terrorism kvävas i sin linda.

Risken för terrordåd mot svenska mål i Sverige är inte stor. Däremot är risken högre för angrepp mot amerikanska, israeliska eller brittiska mål i Sverige, tror Klas Bergenstrand.

Enligt Säpo genomgår en ung muslim som så småningom kan tänkas genomföra terrordåd flera olika stadier i den ideologiska processen. Först blir han radikal, därefter fundamentalist, därefter extremist och slutligen terrorist.

”Inget angivarsamhälle”

Och det är inte de etablerade nätverken som utgör störst risk när det gäller terrordåd, säger Bergenstrand till Sydsvenskan.

– Det är andra personer som vi ännu inte sett. De personerna ska vi hitta, kartlägga och analysera.

Säpo påstår sig inte vara intresserat av ett angivarsamhälle - men Bergenstrand poängterar att det är ytterst allvarlig brottslighet det gäller.

Mia Carron