Hundratals hemliga CIA-flyg över Europa

"Högst osannolikt att regeringar i Europa inte känt till det"

NYHETER

Det har gått hundratals CIA-transporter genom europeiskt luftrum.

Det är bevisat att CIA fört fångar till europeiska länder och sedan överlämnat dem till länder där tortyr förekommer.

Och det har europeiska regeringar vetat om.

Uppgifterna kommer Europarådets interimsrapport om de hemliga fångtransporterna.

Rapporten från schweizaren Dick Marty släpptes under Europarådets parlamentariska session i Strasbourg på tisdagen.

Där står bland annat att det är ”högst osannolikt” att europeiska regeringar, eller åtminstone deras underrättelsetjänster, inte har känt till något om transporterna före uppgifterna började komma ut i pressen.

Svenskt exempel

Ett exempel som rapportförfattaren nämner är de två egyptierna som fördes ut ur Sverige och vidare till Egypten. Det skedde med hjälp av CIA och med svenska myndigheters goda minne.

Ett annnat handlar om en tysk medborgare som fördes till Afghanistan.

Man har dock inga bevis för att det finns Guantánamo-liknande läger på europeisk mark.

Fångtransporter till tortyr

Dick Marty får bland annat sina uppgifter om flygningarna från den europeiska flygledningscentralen Eurocontrol och EU:s satellitcenter.

Det finns många samstämmiga uppgifter som tyder på förekomsten av ett system med fångtransporter och ”outsourcing” av tortyr enligt Marty.

Han tillägger att ”det har bevisats – och faktiskt aldrig förnekats – att personer har kidnappats, berövats sin frihet och transporterats i Europa, för att lämnas över till länder där de har fallit offer för tortyr”.

Inga bevis för hemliga fängelser

Enligt Marty finns ännu inga hållbara bevis för att hemliga CIA-fängelser, eller läger för förhör, funnits i Rumänien, Polen eller något annat land.

Men det finns en mängd indikationer från flera källor som måste bedömas som trovärdiga. Därför bör man fortsätta att utreda och undersöka.

Han skriver i rapporten att de amerikanska myndigheterna troligen känt sig tvingade att flytta ut sina förhörsläger och fängelser. Den intensiva debatten i USA om metoderna i terristbekämpning gör det alldeles för känsligt att ha dem i USA.

Simone Söderhjelm, TT