”Jag är inte konservativ”

KDU:s Ella Bohlin chattade om kristendom och jämställdhet

NYHETER

   Ella Bohlin säger: Hej, hej, hallå! Nu e jag här o vill Pensionera Göran Persson!

annapanna säger: Hej Ella, vad jag förstår är kristdemokraterna inte så feministiska, hur kan man som tjej vara med i Kd om partiet inte vill kämpa för jämställdhet mellan könen?

   Ella Bohlin säger: Självklart vill vi kämpa för jämställdhet, om vi inte ville det skulle jag aldrig gått med.

SaraG säger: Vad ska ni i KDU göra för kvinnor & barn som lever gömda? För att de ska få upprättelse och en chans att leva i frihet?

   Ella Bohlin säger: Vi stödjer kravet om flyktingamnesti för de gömda i Sverige.

Adolf säger: Måste man vara kristen för att vara med i/rösta på Kristdemokraterna?

   Ella Bohlin säger: Nej, absolut inte. Vi har många religioner representerade i förbundet.

fjodor säger: Kommer ni ta upp frågan om avkriminalisering av Cannabis?

   Ella Bohlin säger: Nej, vi vill inte avkriminalisera cannabis. Det e farliga grejer det.

frasse säger: Vad anser kristdemokraterna om sex före äktenskap?

   Ella Bohlin säger: Det är upp till var o en, dessutom ingen politisk fråga.

Anonym säger: Hej Ella, jag tycker att föräldrar ska dela föräldradagarna lika. Jag tror att det är den enda vägen för att nå till ett jämlikt samhälle där kvinnorna inte blir förfördelade i arbetslivet. Vad anser KDU?

   Ella Bohlin säger: Vi anser att individen ska ta större ansvar. Vi vill inte att politiker lägger sig i familjernas angelägenheter. Det är föräldrarna som vet bäst. Vi vill att alla ska få en barnpeng, en klumpsumma som man får anv ända till den barnomsorg man tycker passar bäst.

Självklart ska papporna ta ut mer av föräldraförsäkringen oxå, alla tjänar på ett mer jämställt samhälle.

rebecka säger: Är det så att KDU står upp för homosexualitet eller inte?

   Ella Bohlin säger: Vi står upp för alla människors lika värde, det gäller såklart även homosexuella. Människovärdet är absolut och ska inte kränkas.

eugen säger: Hej Ella. Tycker du verkligen att man bör undervisa kreationism i skolan som en vetenskaplig teori ?

   Ella Bohlin säger: Nej det tycker jag inte. Jag skulle vilja se mer av naturvetenskap och gärna mer av religion i skolundervisningen också. Sen tror jag att det är viktigt att tillåtas tänka kritiskt och bilda sig egna uppfattningar om saker och ting.

elin_68 säger: Varför vill du pensionera våran nuvarande stadsminister?

   Ella Bohlin säger: Jag tycker att han har suttit vid makten alldeles för länge. Av de senaste 74 åren har sossarna haft makten i 65 år! Det är pensionsvarning det. Ungdomsarbetslösheten ökar och (s) har misslyckats m att fixa fram jobben till oss unga.

Svenne säger: Men Ella - angående föräldrapengen. Är det ändå inte så att löneskillnaderna inom familjen till säkert 99% är helt avgörande för hur mycket ledigt pappan tar?

   Ella Bohlin säger: Det är skillnad ja, men om både män och kvinnor tar större ansvar för hem och familj och förstår att ett jämställt samhälle är bra för alla så tror jag att det skulle funka. KDU vill jobba mot löneskillnader genom att företagen har en strategi för att ingen som varit föräldraledig ska halka efter i löneutveckling och status på jobbet. Det är (s) som misslyckats m att höja kvinnolönerna inom offentlig sektor.

Jenny säger: Hejsan Ella! Jag är nyfiken på varför du är kristdemokrat istället för t ex moderat eller folkpartist. Jag har ibland lite svårt med KD:s konservativa attityd

   Ella Bohlin säger: Jag är kristdemokrat och inte konservativ, det är stor skillnad. Det som gjorde mig intresserad var människosynen. I KDU ser vi msk som syskon i ngt som kallas "syskonskapstanken" det innebär att vi har ett ansvar för varandra. KDU driver därför många internationella projekt där vi stödjer demokratiska krafter och kämpar för frihet från förtryck och fattigdom. Det är ett jättespännande arbete.

Radon Allan säger: Ella, du e bäst! Får vi se dig i riksdagsvalet?

   Ella Bohlin säger: Ja, absolut! Har jag din röst? =)

Charle säger: Varför heter ni fortfarande "kristdemokraterna" om ni nu är så okristna och religiöst öppna?

   Ella Bohlin säger: Det har inte m religion att göra utan har m kristna värderingar att göra. Som till exempel rätten till liv o att det är viktigt att behandla alla msk som man själv skulle vilja bli behandlad.

igor säger: är du kristen?

   Ella Bohlin säger: Ja.

hotboy11 säger: Varför kämpar ni inte mer för flyktingar rättigheter ?

Du skrev att alla är lika värda där uppe, men flyktingar då dom är ju också människor vänligen hotboy11, på lunar

   Ella Bohlin säger: Vi kämpar jättemycket för flyktingar. Jag har skrivit debattartiklar och gjort pressmeddelanden om att Sverige borde ha en mycket mer generös flyktingpolitik. Runt om i hela landet har vi KDU:are som brinner för dessa frågor. Jag skäms för den flyktingpolitik som bedrivs i Sverige idag av (s) och (m). Det är inte värdigt en människa att sändas tillbaka om man tex behöver vård, eller att bli förolämpad av Migrationsverket.

Markus säger: Hej Ella. vilka var dina reaktioner på att föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett dig till "årets förvillare" pga din intervju i tidningen humanisten där du talar om kreationism?

   Ella Bohlin säger: Det var inte så kul. Jag blev ledsen. Tycker att jag blev feltolkad och hela grejen är fruktansvärt överdriven egentligen.

Peter säger: Hej Ella! Jag undrar va du anser om olika typer av kvotering t.ex. i arbetslivet vad gäller Invandrare och kvinnor?

   Ella Bohlin säger: Generellt är KDU emot kvotering. Vi tycker att principen rätt person på rätt plats är bra att följa. Däremot inser vi att könsfördelningen på vissa företag inte är den bästa, men vi vill jobba m attitydförändringar i samhället istället för att lagstifta och tvinga om precis allting. Vi tror att msk måste ges möjlighet att ta egna initiativ. Ibland känns det som att det sitter en sosse på var mans axel!

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Markus säger: Hur blev du feltolkad i Humanisten, vad menade du egentligen?

  Ella Bohlin säger: Jag vill att elever skall kunna tänka kritiskt och pröva sina ställningstaganden. Skulle vilja ser mer av naturvetenskap i skolan och gärna mer religionskunskap också. Jag kanske uttryckte mig otydligt om detta, men kreationism är inte en vetenskap. Ha det bäst! Hej då!

Moderator säger: Det var alllt för den här gången. Tack Ella Bohlin och tack alla ni som ställde frågor!

    Ella Bohlin säger: Tack!

Ella Elin Nikolina Bohlin