”Jag kritiserar ofta mitt parti”

Fredrick Federley, CUF, chattade om demokrati, kött och kärnkraft

NYHETER

   Fredrick Federley säger: Nu är jag här!

missy säger: Hej Fredrick, är du från england?

   Fredrick Federley säger: Nej, min biologiska mormor är från Finland där hela släkten finns.

   Fredrick Federley säger: Jag är inte heller ihop med Britney Spears.

Nyfiken säger: Ge oss osäkra ett riktigt bra skäl till att rösta på just ditt parti.

   Fredrick Federley säger: Därför att du vet bäst hur du vill leva ditt liv. Vi är de enda som på senare år fokuserat på din möjlighet att göra val och känna trygghet.

tobbe säger: Varför vill CUF försämra för löntagare genom att ta bort kollektivavtalet?

   Fredrick Federley säger: Vi vill ge löntagarna större möjlighet att påverka sin egen lön. Kollektiva avtal kan inte finnas däremot individuella. Människor ska inte omfattas av avtal de inte ingått. Vi stärker den enskildes rätt att själv välja och inte bli slav under LO.

Marcus säger: Vill ni ha kvar kärnkraftsverken och så fall varför?

   Fredrick Federley säger: Ja, därför att annars kommer vi att bli mer beroende av fossila bränslen. Vi behöver alla energi vi kan få för att säkra miljö och jobb. Då är det dumt att avveckla ett energislag som inte bidrar till växthuseffekten.

markus säger: hej fredrick. tycker du att george w bush är rätt person att styra världens enda supermakt och därmed indirekt styra hela världen?

   Fredrick Federley säger: George W Bush är folkvald i ett demokratiskt land. Jag skulle inte ha röstat på honom men jag respekterar folkviljan. Måste dock säga att han har bättrat sig på senare tid. Tror inte att jag hade ösnkar rösta på Kerry heller. Svårt med bara två reella val.

   Fredrick Federley säger: önskat skulle det vara ;-)

SaraLarsson säger: Vad anser ditt parti om cannabis och alkohol?

   Fredrick Federley säger: Vi vill se en restriktiv drogpolitik. Samtidigt är jag själv rätt tveksam till privatmoraliska lagar som förbjuder egen nyttjande.

DunderLars säger: Kanske inte en relevant fråga men det är väl en chatt? Gillar du biff?

   Fredrick Federley säger: Älskar kött. Både att laga själv och att äta ute.

Kingen säger: Gillar du Günther & The Sunshine Girls?

   Fredrick Federley säger: Haha, nej faktiskt inte. Som den schlagerfjolla jag är föredrar jag Alla flickor utom jag ;-)

Charle säger: Ha! Sverige då? Moderaterna eller Sossarna? Det är två reella val, inte sant? Höger eller vänster, som ändå är så lika att skillnaderna är försumbara. Tycker du inte det är samma läge i Sverige? Till råga på allt sammarbetare ju alla partierna i två grupper. Du får välja mellan moderaternas högerkoalition eller sossarnas vänsterskräp, liksom.

   Fredrick Federley säger: Moderaterna i så fall. Men jag tycker att de är för fixerade vid staten och saknar miljötänk. Men ingen tvekan om att jag heller röstar på moderaterna än sossarna. Tänk nytt o jobba fram Maud till statsminister.

Simon Nummela säger: Hur va du som ung? Var du en supande tonåring? Eller den där skömtsamma elevrådsordföranden? Kanske bådeoch?

   Fredrick Federley säger: Jag körde nog både och. Var elevrådsordförande i högstadiet och vice ordförande på gymnasiet. Festade en hel del. Har allltid varit en partyprisse bara man håller det på en bra nivå.

Alfredo säger: Är du rik?

   Fredrick Federley säger: Oh, nej. Men jag hoppas bli. Det lilla jag lyckades spara ihop under mina första jobbår har gått till lägenheten och möbler. Kan avslöja att jag inte har en enda sparad krona. Vilket är besvärligt nu eftersom visdomständerna spökar. Men allt reder sig. Tjänar 23 000 i månaden idag.

majs säger: Är det inte dags att Maud blir statsminister snart?

   Fredrick Federley säger: Jo det tycker jag också. Hon framstår mer och mer som den som har förmågan att hålla en tydlig och rak linje när de andra svajar. Dags att Sverige får en kvinna på topposten också.

Babebeb säger: Vad anser du om ökat militärt samarbete med EU?

   Fredrick Federley säger: Jag tycker att vi ska ha ett gemensamt försvar inom EU och självklart samarbeta med NATO eftersom de flesta EU-länderna är med där. Vi kan spara en hel del pengar på det och smatidigt höja vår säkerhet. Man ska inte skydda sig mot vänner.

.....life.. säger: delar du alla ditt partis åsikter?

   Fredrick Federley säger: Nej det vore omöjligt. Ett partis åsiket avögrs av stämmor och ledningen. Jag kritiserar ofta mitt parti när jag tycker de fattar fel beslut. Varje år får jag stryl i debatterna på vår egen CUF-stämma i ett par frågor och det är bra, medlemmarna ska ha makten.

   Fredrick Federley säger: Men man kan alltid vara med och ändra det som är fel.

Dreadkille_Umeå säger: Du skrev tidigare om avskaffandet av kollektivavtalen. Tror du inte att ett sådant avskaffande kan få liknande konsekvenser som det fått i USA? Det vill säga: Minskad trygghet på arbetsplatsen, försvårade löneförhandlingar, motarbetande av facken och att arbetsgivarsidan blir övermäktig?

   Fredrick Federley säger: Nej det tror jag inte. Facken är viktiga och kommer få en än viktigare roll framöver men då de loakla avtalen. Det är skrämmande hur lite inflytande man har lokalt men hur mycket som bestäms centralt ifrån. Jag vill att makten ska vara nära människan och allt ska inte avögras i centrala förhandlingar.

Anki säger: Vilken kvinnlig förebild har du?

   Fredrick Federley säger: Jag gillar Karin Söder som var Sveriges första kvinnliga utrikesminister och partiledare, för C. Tycker ochså att Margret Thatcher är cool.

Linuz säger: Du menar att Sverige bör behålla kärnkraften medan ditt moderparti är det enda partiet i Alliansen som motsätter sig detta. Hur ser du på det? Tror du att Centerpartiet kommer att ändra sig i framtiden?

   Fredrick Federley säger: Jag tror att centerpartiet kommer att nå en uppgörelse med Allians för Sverige. Det är också det vi drivit från CUF. Ge gamlingarna lite tid så ska du se att de kommer efter. Senast förra veckan var en artikel i DN som öppnade för det.

Fredrik säger: Vad skulle ändras mest dramatiskt om Centerpartiet ensamt styrde Sverige?

   Fredrick Federley säger: Vi skulle börja med att plocka ned en hel del myndigheter som inte behövs, vi skulle ge lagstiftande makt till regionerna, skatterna skulle sänkas för framförallt låginkomstagarna, det skulle bli mycket lättare att starta företag, man skulle kunna jobba sig rik genom sitt eget svett och inte bara via arv eller lotto och vi skulle driva på för att fasa ut de fossila bränslena.

   Fredrick Federley säger: För att nämna något.

annika säger: Vad tycker du om den svenska skolan idag, ska vi införa betyg tidigare? Vad ska vi göra för att lösa problemen i skolan, - skolk, mobbning m.m?

   Fredrick Federley säger: Jag tycker vi ska ha betyg tidigare. Tycker att man ska få välja helt fritt från gymnasiet som är frivilligt. Mobbing ska det vara nolltolerans mot. Skolk är upp till individen men ska definitivt inte löna sig.

Frippe säger: När kom du ut som homosexuell?

   Fredrick Federley säger: 2001 i maj. Kring min födelsedag ;-) Presenterade min förste pojkvän för mamma och pappa.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Anki säger: Vilka jämställdhetsfrågor kommer du driva? (gillar dig skarpt!!!)

   Fredrick Federley säger: Sänkt skatt för låginkomsttagare. Det gör att kvinnor får mer pengar över i plånboken. Jag uppmuntrar gärna till lån i mindre skala. Ofta har kvinnor svårt att få lån till sina företagsidéer och det gör att allt för många kvinnor aldrig kommer igång med sitt drömprojekt. Det är också viktigt att se över straffen för våldtäkter.

   Fredrick Federley säger: Tack för alla frågor. Vi ses där ute!

Fredrick Federley