”Många unga är vänster och det måste vi ändra på”

LUF:s Fredrik Malm chattade om droger, fildelning och flyktingpolitik

NYHETER

   Fredrik Malm säger: Hejsan, nu är jag här!

simon nummela säger: Fredrik Malm, frihetskämpe! Vad anser du om att öka unga ungdomars inflytande över politiken, genom att sänka rösträttsåldern till 16 år?

   Fredrik Malm säger: Det är jag emot, jag tycker att dagens 18-årsgräns är bra. Det ska vara 18 år för att få rösta, köpa sprit och skaffa körkort

   Fredrik Malm säger: Men tack för att du kallar mig frihetskämpe! ;-)

Maria 18 säger: Hej! Hur blir man medlem i Luf och hur skiljer ni er från folkpartiet?

   Fredrik Malm säger: Man går in på luf.se och fyller i ett formulär för att bli medlem! Kul om du vill gå med! Det som skiljer oss från folkpartiet är framför allt att vi är mer ungdomliga och ibland betonar den liberala ideologin lite mer. Välkommen!

hannes säger: Valde du partiet för sakfrågor eller idelogi?

   Fredrik Malm säger: Hej Hannes, jag valde folkpartiet för partiets internationella engagemang, den liberala kompassen i utrikespolitiken där folkpartiet alltid slagits för att bekämpa diktaturer!

Borlìnge-muffare säger: Vilka är de tyngsta argumenten för att få de unga att börja engagera sig i någon av de borgerliga ungdomsförbunden?

   Fredrik Malm säger: Hej, jag tycker det är jätteviktigt att unga engagerar sig för ett maktskifte i Sverige! I dag är många ungdomar mer åt vänster och det måste vi ändra på. Leijonborg och Reinfeldt klarar aldrig detta på egen hand utan vi måste hjälpa till!

Zahra säger: Jag blir mycket ledsen för att ni i Folkpartiet går ut med att ni vill förbjuda slöja. Hur ser du på det?

   Fredrik Malm säger: Hejsan, folkpartiet har aldrig krävt förbud mot slöja. Däremot finns det en debatt internt i folkpartiet där en del vill förbjuda slöja och andra inte vill göra det. Jag tycker att man ska få bära slöja - men samtidigt är det viktigt att unga barn får bestämma sjläv och inte tvingas av sina föräldrar att bära slöja.

Bjorn säger: Vad är största skillnaden mellan LUF och CUF, jag tycker deras åsikter låter väldigt lika.

   Fredrik Malm säger: Hejsan, i dag är alla partier närmare varandra än tidigare, men det finns såklart skillnader. Centern är till exempel motståndare till att införa Euron som valuta i Sverige - det tycker jag är dumt eftersom vi behöver mer handel över gränserna. Sedan skiljer vi oss åt i vilka frågor vi priroterar att driva - folkpartiet driver till exempel skolfrågor väldigt hårt medan centern är mer inriktade på glesbygdsfrågor

johanna säger: Vad tycker du om fildelning?

   Fredrik Malm säger: Hej Johanna, jag tror att det är omöjligt för nöjesindustrin att stoppa fildelningen utan att behöva skicka polisen på varenda tonåring. Det måste finnas en mer teknikvänlig inställning hos de stora skivbolagen tycker jag.

säger: Vilken ersättning ska man ha om man blir sjuk eller arbetslös? Fp har väl sagt att man ska ha 80 % medan det största borgarliga partiet M vill sänka till 65 %? Är detta borgerligt sammarbete?

   Fredrik Malm säger: Det finns skillnader mellan fp och m i de här frågorna. Jag tycker att 80 procent är rätt rimligt, MEN samtidigt måste vi också kunna ha mer kontroller så att folk inte fuskar. Om jag har rätt till ersättning och faktiskt är sjuk så ska jag inte behöva få sänkt ersättning för att andra fuskar. Det tycker jag är fel.

Carl Kristoffersson säger: Hej! tycker du det ar rimligt att företag förstör ekosytem för gå med så mycket som möjligt i vinst?

   Fredrik Malm säger: Nej, och detta visar ju hur viktigt det är att det finns bra lagstiftning som skyddar miljön. I gamla Sovjet hade man planekonomi och det gick fullständigt åt skogen med miljön. I kapitalistiska samhällen går det bättre - men vi måste samtidigt se till så att företag får böter eller andra straff om de bryter mot miljölagarna.

mxr säger: Avkriminalisera cannabis? Motivera varför/varför inte!

   Fredrik Malm säger: Liberala ungdomsförbundet är emot att avkriminalisera. Det här är en viktig avvägningsfråga tycker jag - å ena sidan kan man inte bara sätta narkomaner i fängelse utan de behöver ofta få vård istället, men å andra sidan är det viktigt att samhället markerar att droger inte är OK. Vi tycker därför att dagens lagstiftning ska finnas kvar.

Anna säger: Vad är liberalism för nått?

   Fredrik Malm säger: Hej Anna, liberalism betyder att varje enskild människa ska få makten att bestämma själv över sitt liv. Det betyder att politiker ska bestämma mindre och du själv få bestämma mer. Samtidigt är frihet också rätten att inte bli kränkt och utsatt för våld och därför behöver vi lagar och regler. Jag tycker att friheten att få bestämma själv över sitt liv är det viktigaste som finns och det är därför som jag är liberal!

Anna säger: Tycker ni att apatiska flyktingbarn ska få stanna i Sverige?

   Fredrik Malm säger: Självklart!!!! Däremot tycker vi inte att en apatisk regering ska få sitta kvar, men detta kan vi ändra på i valet den 17 september i år!

Carl Kristoffersson säger: Hej! Vad tycker du om språktest for invandrare?

   Fredrik Malm säger: Tjena Calle, jag tycker att man ska ha samma regler för svenskar och invandrare - därför är jag emot språktestet. Men jag ser samtidigt att det finns jättestora problem med integrationen och vi måste på olika sätt få fler människor att lära sig svenska för annars blir det svårt att få jobb!

Lukas säger: Men cannabis är ju t ex jämfört med alkohol betydligt ofarligare. Och det finns ingen forskning som tyder på att det är en inkörsport till tyngre droger. Varför kriminalisera enskilt bruk då?

   Fredrik Malm säger: Bra fråga, problemet som jag ser det är att vi inte ska introducera en drog till som är laglig. Alkoholen medför enorma samhällsproblem, och dessa lär jag inte minskar om vi samtidigt legaliserar cannabis.

jg säger: Folkpartiet är i mina ögon främlingsfientliga..ungefär som Ny Demokrati var förut. Är ni också det eller?

   Fredrik Malm säger: Det där är bara trams! Folkpartiet är för fri arbetskraftsinvandring och vill att flyktingar ska få stanna. Jag tycker folkpartiet är det mest flyktingvänliga partiet i Sverige.

asdsad säger: Om alkoholen medför enorma samhällsproblem, varför är då alkoholen fortfarande laglig?

   Fredrik Malm säger: Haha, ännu en bra fråga! För det första går det inte att förbjuda, men för det andra är det ju inte önskvärt att förbjuda alkohol eftersom de flesta kan hantera den. Jag tycker att man måste få dricka vin och ta en drink. Däremot är det jätteviktigt att bekämpa missbruk genom bättre rehabilitering, vård och information.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

   Fredrik Malm säger: Jajamän, jag är redo!

Bjorn säger: Vad är det för skolfrågor som du säger att fp driver hårt?

   Fredrik Malm säger: Hej Björn, folkpartiet tycker att vi ska ha betyg i fler steg - dagens betygskala säger inte så mycket om vad man kan och inte kan som elev. Jag är övertygad om att de flesta elever håller med mig om det. Vi vill ha fler steg i betyskalan och införa betyg några år tidigare. Dessutom är det viktigt att lärarna får högre lön för att på det sättet locka fler ungdomar till läraryrket så att vi får bättre lärare.

   Fredrik Malm säger: Tack alla för chatten, och lycka till och engagera er gärna i Liberala ungdomsförbundet för ett maktskifte och för en mer liberal politik i Sverige!

Fredrik Malm