Rånen går mycket snabbt - allt fler unga drabbas

NYHETER

Förut var det mobiltelefonen som tjuvarna ville åt.

Nu är en mp3-spelare hett stöldgods.

- Rånen är ofta odramatiska och går mycket fort, säger Björn Sellström på Stockholms-polisen.

Foto: Foto: MATTIAS CARLSSON
Calle Piiskop, 17, student, Stockholm: – Jag blev rånad på en plånbok men blev nästan mindre rädd efter det. Snarare är jag mer medveten och vet att det kan hända mig. Gustav Edin, 17, student Stockholm: – Man är medveten om att man inte ska vifta med den på en mörk gata. Eller att man går omkring med de vita Ipodlurarna i fel kvarter.

- Vi har märkt en ökning av stölderna i takt med att försäljningen av mp3-spelare ökar. Det handlar inte så mycket om att sälja dem vidare. Rånarna vill främst behålla dem för sig själva, säger Björn Sellström, kriminalinspektör på Citypolisens ungdomsgrupp.

En mp3-spelare av den dyrare modellen är en statussymbol.

-De som inte har råd att köpa en egen mp3 stjäl en, säger Sellström.

Även på Länsförsäkringar har man märkt av ökningen av mp3-stölder.

Unga rånar unga

- Förutom mp3-spelare så är digitalkameror hett byte, säger Stefan Mörck, gruppchef på civilskadeavdelningen på Länsförsäkringar i Stockholm.

Personrånen går ofta mycket snabbt och utförs ofta av unga mot unga.

-Eftersom alla "vet" att rånare är beväpnade, vilket de faktiskt sällan är, så lämnar man över sina pinaler. Tvekar man så får man en smäll, säger Sellström.

"Gå inte ensam"

Men det är inte bara mp3-spelare som rånarna vill åt. Ofta passar de på att stjäla allt av värde från offret.

- All form av elektronik är attraktivt, samt kläder och smycken, säger Sellström.

-Att stjäla kontokort med kod har även det ökat. Ett gäng tilltvingar sig kortet och koden från offret. En ur gänget testar koden medan de andra håller fast offret tills de försäkrat sig om att koden är rätt.

Vad kan man göra för att skydda sig?

-Det finns inte mycket att göra. Man kan försöka att inte bära omkring saker som är lätta att stjäla. Man kan även se till att inte gå ensam sent på natten, säger han.

Linda Hjertén