Lärare ska bli spioner

Säpos nya förslag får tummen ner

Foto: KRISTER HANSSON
vill inte bli angivare Diabaté Dialy ”Dallas” Mores är en välkänd ungdomsledare som i över 30 år arbetat i invandrartäta Rosengård i Malmö. Precis en sådan person som Säpo skulle vilja ha som ”informatör”. Men han säger definitivt nej till förslaget. ”Det är bättre att alla ungdomar känner att de blir delaktiga i samhället. Ett angivarsystem med informatörer för tankarna till gamla östblocket”, säger Dallas.
NYHETER

MALMÖ

De vägrar att bli tjallare åt Säpo.

Lärare, socialarbetare och fritidsledare gör tummen ner för Säpochefen Klas Bergenstrands förslag - att jaga terrorister på skolgårdarna.

Terrordåden i Madrid och London utfördes inte av kända terroristceller, utan av personer från skötsamma muslimska familjer.

Därför vill Säpo hämta information på skolor och andra platser ute i stadsdelarna där det finns rotlösa ungdomar som kan lockas av extremister.

"Vi vill ha tipsare"

Då behövs, enligt Klas Bergenstrand, informatörer.

Men enligt Jakob Larsson, pressekreterare på Säpo, är det inte meningen att lärare och elever ska bli informatörer.

- De allra flesta skolor kommer inte att ha kontakt med oss. De personer vi är intresserade av är i övre tonåren eller äldre.

Ska Säpo ha utbildade och avlönade informatörer på skolor?

-Någon utbildning är inte aktuell och det handlar inte om att vara informatör. Det vi är intresserade av är tipsare som kan hjälpa oss att förhindra terrordåd, säger Jakob Larsson.

Ni säger också att Säpo ska bli mera synligt. Vad betyder det?

- Att det ska vara lättare att ta kontakt med en representant för oss. Vi ser närpolisens arbete som en förebild.

Läs mer:

Per-Ola Ohlsson