”Utegångsförbud för unga efter 23”

V i Växjö: Barn under 15 ska inte få gå ut själva på kvällen

NYHETER

(AFTONBLADET)

Under 15 - och vill hitta på något kul en kväll i Växjö?

Det kan du glömma, åtminstone om de lokala vänsterpartisterna får som de vill.

– Vi är medvetna om att förslaget är kontroversiellt, säger Anders Mårtensson (v), till Smålandsposten.

Anders Mårtensson.

Vänsterpartiet i Växjö vill förbjuda barn under 15 år att vara ute ”utan ansvariga vuxna” efter klockan elva på kvällen. I en debattartikel i Smålandsposten skriver tre vänsterpartister - Elisabeth Risedal, Anders Mårtensson och Kurt Lygård - att de skulle vilja se förbudet inskrivet i de lokala ordningsföreskrifterna.

”Vanligt i Europa”

– Om man är onykter eller befinner sig i otrygga miljöer ger ett utegångsförbud polisen en anledning att tala med de här ungdomarna, säger Anders Mårtensson till Smålandsposten.

Går förslaget igenom blir Växjö först i Sverige med utegångsförbud för unga. Men enligt Anders Mårtensson existerar sådana förbud redan i Tyskland, Schweiz och Österrike.

Han skulle gärna se att föräldrarna tog ett större ansvar för sina tonåringar än vad som är fallet i dag.

– Jag undrar hur de föräldrar tänker som låter sina 13-åringar gå vind för våg mitt i natten. Det förekommer, men i Växjö är inte omfattningen så stor.

Anders Mårtensson är ordförande i Växjös socialnämnd. I den rollen tycker han sig ha fått stor kunskap om ungdomar som riskerar hamna snett.

Kommunala poliser

I debattartikeln skriver de tre vänsterpartisterna också att kommunala poliser eller ordningsvakter kan behövas i Växjö. Dessa skulle finnas bland ungdomar som befinner sig i riskzonen.

I övrigt säger vänsterpartiet i Växjö att de vill vara restriktiva med förbud.

Mia Carron