”Utegångsförbud låter som ett dåligt förslag”

Alexander Chamberland chattade om bensin, veganmat och utegångsförbud

NYHETER
Foto: thomas johansson
Alexander.

   Alexander Chamberland säger: Hej! Efter mycket om och men så är jag här nu (internet la av på min stationära dator två minuter innan chatten skulle börja)

ZAra säger: Hejsan :) Jag undra vad grön ungdomm vill göra för ungdommarna i sverige? Och vad som händer om man blir medlem:)

Dont worry, Be happy

   Alexander Chamberland säger: Självklart vill vi göra mycket. En sak handlar om att öka ungdomarnas inflytande i skolan och samhället. Elever ska sitta i majoritet i gymnasieskolans styrelser, rösträttsåldern ska sänkas till 16. Detta har genomförts med lyckat resultat i flera regioner i Tyskland.

Blir du medlem så får du vår medlemstidning och får vara med på en mängd arrangemang med andra människor som kämpar för en rättvis och ekologisk hållbar värld!

Sören säger: Vad kan ni göra som är bättre än dom vuxna partierna?

   Alexander Chamberland säger: Till skillnad från de andra ungdomsförbunden för vi samma politik som vårt moderparti. Det är ju trots allt så att man uppmanar folk att rösta på moderpartiet och då är det falsk marknadsföring att som ungdomsförbund driva en annan politik. Grön Ungdom jobbar också mycket internt för att påverka miljöpartiet och se till att de håller sig radikala. Unga ska ha reellt inflytande över politiken!

skäms säger: är trängselavgifterna ert påhitt?

   Alexander Chamberland säger: Ja, det innebär att resurser frigörs till kollektivtrafiken så att den blir billigare och effektivare. Det gynnar både miljön och de som åker mycket kollektivt (unga, kvinnor och de som tjänar allra minst pengar. Dessutom slipper bilar som går på miljövänliga bränslen betala trängselskatten!

Marcus säger: Varför vill ni avveckla kärnkraften som är så ren och inte påverkar växthuseffekten något och istället köpa in dyr och smutsig kolkraft från danmark/tyskland??

   Alexander Chamberland säger: Vi vill inte ersätta kärnkraft med kolkraft, utan med solceller, vindkraft och biokraftvärme. Dessutom går det att effektivera energianvändningen jättemycket. Kärnkraften är ohållbar eftersom avfallet är livsfarligt i över 100 000 år (vart ska det förvaras på lång sikt?) och utbrytningen av uran i Sibirien, som krävs för att driva kärnkraftverken, innebär att många i lokalbefolkningen drabbas av cancer.

orren säger: Trängselskatten ger resurser till kollektivtrafiken i stockholm, men resten av sverige då? Där är fortfarande kollektivtrafiken delvis dålig och dyr!

   Alexander Chamberland säger: Hej! Ursäkta att det tar så lång tid att svara, men det är ett himla strul med uppkopplingen här =(. Miljöpartiet kämpar ute i kommunerna och regionerna för att bygga ut kollektivtrafiken. Vår miljöpolitik handlar i allmänhet om att göra det som är dåligt för miljön dyrare, för att på så sätt få råd att göra det som är bra för miljön billigare. Fler resurser till kollektivtrafiken är en hjärtefråga för oss.

Hackett säger: Jag läste i en undersökning att miljöpartister i snitt är de som har de äldsta och mest bensinkrävande bilarna. Hur förklarar man denna dubbelmoral?

   Alexander Chamberland säger: Hmm, jag tror att det bara handlade om några enskilda toppolitiker inom mp som hade bensinkrävande bilar. Detta är förstås inte positivt, man ska försöka leva som man lär så gott som det går. Personligen äger jag inte bil och åker med tåget istället för flyga. Vi har ju alla ett ansvar att försöka leva på ett sätt som gör att levnadsförutsättningar för kommande generationer inte förstörs.

jyrgen säger: Olja och kärnkraft står väl för närmare 60% av energin i Sverige, att ersätta dessa 60% med vindkraftverk (som i dag står för ~0,3% av energin med hela 600 vindkraftverk), solceller och biokraft måste väl ändå ses som en omöjlig uppgift?

   Alexander Chamberland säger: Samtidigt får man ju se att vi idag slösar väldigt mycket med energi. Fjärrvärme är mycket mer energisnålt en elenergi exempelvis. Så energieffektiviseringar gör att energianvändningen kan minska så pass mycket att vindkraftverk (som går att bygga ut enormt mycket, Danmark och Tysland har mycket mer än Sverige), solceller och biokraft kan ersätta kärnkraften. Vi har räknat ut att kärnkraften kan avvecklas till 2014, samtidigt som användningen av kol och olja minskar, om man satsar mer på de miljövänliga energikällorna som jag skrev om förut.

jenny säger: hur tror du att sverige hade sett ut idag om man fick rösta vis sexton års ålder?

   Alexander Chamberland säger: Jag tror att engagemanget bland unga hade ökat, då de hade känt att de kan påverka mer. Jag tror också att ungdomsperspektivet i exempelvis skolfrågor skulle kommit fram mer. Man får också tänka på att 16-åringar idag har betydligt större möjligheter att få information om politik än de hade för trettio år sedan, när den senaste sänkningen av rösträttsåldern genomfördes. I Tyskland visade det sig att valdeltagandet bland 16-åringar var hög och 16-åringarna inte i hög utsträckning röstade på höger eller vänsterextrema partier, vilket var farhågan.

pandy säger: Vad tycker Grön Ungdom om vänstern senaste hjärnsläpp där man vill införa utegångsförbud för alla under 15 efter klockan 23?

   Alexander Chamberland säger: Tycker inte att det låter som ett bra förslag alls.

Liberalist säger: Vilket block skulle du helst se att miljöpartiet sammarbetade med i framtiden?

   Alexander Chamberland säger: Jag skulle helst vilja se en koalition mellan miljöpartiet, centerpartiet och vänsterpartiet. Regeringskoalition med socialdemokraterna är jag ganska tveksam till då vi inte delar deras grundvärderingar. Vi prioriterar frågor som global rättvisa, miljö, deltagande demokrati och djurrätt mycket mer än sossarna och vill dessutom ha en human flyktingpolitik. Sossarnas flyktingpolitik är idag avskyvärd, apatiska flyktingbarn har t.ex. utvisats!

Sköngrön säger: Vad gör du helst en fredagkväll?

   Alexander Chamberland säger: Det är olika, antingen är jag gärna hemma och diskuterar med vänner eller så är jag ute och festar på någon krog. Det är himla viktigt för mig att politiken inte upptar hela mitt liv, även om jag verkligen känner att jag brinner för den gröna politiken och har svårt att hålla mig från att diskutera politik.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Mia Adolfsson säger: Vad vill Grön ungdom göra för att alla elever som finns i Sverige, och som är veganer, också ska få sådan mat i skolan. Jag är vegan men i min skola vägrar de att servera sådan mat, min hälsa är tydligen inte så viktig. Eller hur ser du på det?

   Alexander Chamberland säger: Det är mycket dåligt att vissa elever inte får vegansk kost. Människors etiska val måste respekteras och alla skolelever har rätt till näringsriktig kost. Miljöpartiet har skrivit ett flertal riksdagsmotioner om denna fråga och fortsätta att driva frågan.

Moderator säger: Tack så mycket Alexander och tack alla ni som ställde frågor.

   Alexander Chamberland säger: Tack för att ni var med och chattade med mig och glöm inte att en annan värld inte bara är möjlig, utan helt nödvändig. Det är vi som har mat i magen och tak över huvudet som har ansvaret för att kämpa för en förändring.