”Flytta mobbarna till andra skolor”

MUF:s Johan Forssell chattade om klass, konkurrens och mobbare

NYHETER
Foto: Fredrik Hofgaard
Johan Forssell.

   Johan Forssell säger: Hej allihopa, nu finns jag här.

Juan säger: Tjena Johan! Dagens skola fungerar verkligen inte. Det finns en drös med problem. Tror du skolan blir bättre om moderaterna vinner valet i höst?

   Johan Forssell säger: Det tror jag absolut att det blir. Valfriheten blir större, betygssystemet får fler steg och det blir krafttag mot mobbare.

Josefin säger: Hej, vad är det som är så bra med MUF och varför gick just du med där?

   Johan Forssell säger: Jag gick med när jag gick på högstadiet eftersom jag ville välja fler ämnen själv i skolan. Eftersom MUF var - och är - det ungdomsförbund som arbetar hårdast för valfriheten, var det ett ganska naturligt val för mig. Det jag tycker är bra med MUF är förutom politiken att man lär sig mycket och har väldigt roligt på köpet.

Mia säger: Vad vill du göra med mobbarna?

   Johan Forssell säger: Jag tycker att man ska flytta dem till andra skolor. Idag finns det exempel på att man istället flyttar den som utsatts för mobbing, fullständigt galet. Här ska nolltolerans gälla!

Annika säger: Hur liberal är du på en skala 1-10?

   Johan Forssell säger: Ja....det var en bra fråga. Det beror lite på vad man jämför med så klart men kanske en åtta? Jag vill minska staten radikalt men tycker det är viktigt att staten står stark inom vissa väldefinierade områden.

jonas säger: Hur skall vi få in "vår generation" in i den styrande politiken idag?

   Johan Forssell säger: Genom att utnyttja sin röst och personrösta samt engagera sig i något ungdomsförbund. Ju fler vi blir i MUF, desto lättare har vi att påverka vilka kandidater (m) ska föra fram.

roooolloo säger: Har du träffa Göran Persson?

   Johan Forssell säger: Nope. Men jag har stått några meter ifrån honom och delat ut flygblad med texten "Byt regering". Han blängde surt på mig.

ELLA säger: Vad tror du, skulle det överhuvudtaget fungera att ha en allians med miljöpartiet eller vänstern?

   Johan Forssell säger: Om du menar en allians med moderaterna så tror jag att det är rätt kört. Vi gillar frihet och då ryker ju vänsterpartiet direkt. Miljöpartiet är dock ganska okay på vissa områden, t ex skolan, så där är jag inte främmande för samarbete.

Andreas säger: Hur kommer man lösa krånglet med CSN / arbetsförmedling i en borgerlig regering?

   Johan Forssell säger: Vi tycker att man ska skrota CSN och låta studenterna låna av bankerna istället med staten som garant (så att man kan låna även om man inte har pengar i säkerhet). Då kan man byta bank om man är missnöjd med servicen. Vad gäller arbetsförmedlingen är det viktigt att konkurrensutsätta den hårdare.

Mia säger: Har du haft ett jobb någon gång?

   Johan Forssell säger: Jag har jobbat med reklam, på bondgård, skrivit rapporter osv. Mest kortare jobb, jag gillar omväxling.

Anonym säger: Hej Johan.... Min mamma är arbetslös och hon söker jobb mest hela tiden. Nu har jag sett att moderaterna vill sänka ersättningen för de som är arbetslösa. Jag vet inte men jag är fundersam om det kommer innebära att min mamma får jobb snabbare bara för att vi får det sämre ekonomiskt... hon vill ju ha jobb redan nu?

   Johan Forssell säger: Vår politik går ut på att skapa fler jobb i tre steg; 1) Göra det billigare att anställa, 2) Ta bort regelkrånglet för företag, och 3) Göra det mer lönsamt att arbeta. Med den politiken tror jag att dagens väldigt höga arbet(s)löshet kan sänkas och din mamma få ett arbete.

johan säger: Varför ska en ung undersköterska rösta på ert parti?

   Johan Forssell säger: Därför att Sverige kan bättre än med dagens trötta regering. Skolan måste satsa på kvalitet, fler få ett arbete och krafttag tas mot våld & brott.

zoso säger: Tja. Varför är det så många förmögna som röstar moderat? För det är det ju.

   Johan Forssell säger: Att det bara är knösusar som röstar på (m) är en skröna som sossarna gärna vill sprida. Däremot tycker vi att det är jättekul att människor lyckas också ekonomiskt och det är nog därför det finns framgångsrika personer som röstar på oss.

sabina säger: Johan hur gammal e du?

   Johan Forssell säger: Jag fyllde 26 för en månad sedan.

Undrande säger: Går inte er politik ut på att göra de rika rikare och de fattigare fattigare? En slags darwinistisk ideologi där samhällets svaga inte ges en chans?

   Johan Forssell säger: Absolut inte! En av de viktigaste punkterna i vår politik är att ge behövande människor en ny chans, t ex genom att skapa fler arbeten. Sanningen är ju att det är med socialdemokraterna i regering som vi fått dagens stora utanförskap.

Josefin säger: Varför är det bra att låta hela sitt liv handla om att konkurrera ut varandra?

   Johan Forssell säger: Nu förstår jag inte riktigt vad du menar. Vi vill att människor ska få leva som de själva vill, utan en massa onödiga pekpinnar från politiker, byråkrater eller politrucker.

maaaaaree. säger: Vill inte moderaterna att det ska vara jämlikt könen mellan när det handlar om löner osv?

   Johan Forssell säger: Vi tycker att lön ska sättas efter kompetens och inte efter vilket kön man har. Därför är vi emot t ex kvotering som går ut på att dela in människor efter kön.

Jim säger: Har du tänkt på att man inte måste sänka bidragen, för att kunna få loss pengar till nödvändiga skattesänkningar. Kan man inte spara i de offentliga verksamheterna istället. Effektivisera och prioritera. Ta bort onödiga myndigheter och minska på all administration?

   Johan Forssell säger: Visst kan man det! Sverige har alldeles för många myndigheter som kostar pengar. Däremot tror jag det är viktigt att också göra det mer lönsamt att arbeta, inte minst för att få bukt med svartjobben.

G säger: Om kungen vore ett bolag, skulle du köpa aktier i honom?

   Johan Forssell säger: Ha, ha! Det beror på vad det skulle kosta men varför inte?

Marcus säger: Skulle du kunna jobba svart?

   Johan Forssell säger: I undantagsfall. Jag har dock full förståelse för att många gör det idag eftersom det är så dyrt att anställa och skatterna så höga att det för många inte går att hitta ett vitt jobb.

Adde säger: Hur skall ni göra för att få ett bättre klimat för företagen, hur vill ni göra det mer attraktivt för nyetableringar?

   Johan Forssell säger: En jätteviktig fråga! 1) Gör det billigare att anställa. 2) Ta bort regelkrånglet, speciellt för de minsta företagen. 3) Ta bort onödiga skatter, t ex förmögenhetsskatten, som tvingar ut svenska pengar utomlands och istället skulle kunna investeras här hemma.

Josefin säger: Jag menar det blir ju konkurrens om man ska hela tiden låta pengar styra tex vilken skola som är bäst å dyrast? Det kommer ju bildas klasser?

   Johan Forssell säger: Jag gillar konkurrens eftersom det möjliggör för valfrihet. Tänk om det bara fanns ICA att handla hos, hur kul skulle det vara? När det gäller skola tycker dock vi att det ska finnas en skolpeng så att man kan välja utan att behöva betala avgifter (finansieras via skatten).

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

   Johan Forssell säger: Hit me.

asdf säger: hur ställer du dig till en storkoalition mellan sossarna och moderatarna, för att undvika att småpartier som vänstern får driva igenom sina krav trots ett mycket marginellt väljarstöd?

   Johan Forssell säger: Det är intressant men jag tror det vore rätt svårt att genomföra så länge sossarna inte vill gå med på att ta krafttag mot arbetslösheten. Dessutom skulle det leda till att svensk politik gick miste om en tydlig opposition, vilket jag tror inte vore särskilt bra.

   Johan Forssell säger: Tack ska ni ha allihopa! Läs mer om oss på www.muf.se och följ min blogg på www.muf.se/johan

Moderator säger: Tack så mycket Johan och tack alla ni som ställde frågor!