”Jag behandlas omänskligt i fängelset”

”Schakalen” klagar hos fransk domstol över långvarigt isoleringsstraff

Foto: AFP
Illich Ramirez Sanchez, kallad ”Schakalen”, deltog i flera av 1970-talets mest uppmärksammade internationella terrordåd. 1994 dömdes han till livstids fängelse.
NYHETER

Strasbourg. 

En av världens mest kända terrorister, Iljitj Ramirez Sanchez eller Schakalen som han kallades, har vänt sig domstol för att klaga över de tuffa fängelsevillkor han fått uppleva i Frankrike.

"Carlos schakalen", som dömdes till livstids fängelse 1994 för morden på tre franska poliser 1975, skriver till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna att han utsatts för "omänsklig och nedsättande behandling" under den långa tid han avtjänat sitt straff i isolering.

De första åtta åren av sitt straff avtjänade han i en cell på 6,84 kvadratmeter i Sante-fängelset, där han var berövad all kontakt med andra fångar och bara tilläts till en daglig promenad i två timmar.

Straff på straff

Isolering är "ett fängelse i fängelset", framhöll hans advokat inför domstolen på onsdagen.

Carlos blev återigen isolerad i ett annat fängelse under delar av 2004 och 2005. Nyligen blev han överflyttad till Clairvaux-fängelset, där han tillåts umgås med andra fångar.

Redan för ett år sedan konstaterade domstolen att den franska kriminalvården begått fel genom att förlänga hans isoleringsstraff. Men då avvisade domstolen anmälan om "omänsklig behandling", vilket var uppe till ny prövning på onsdagen.

Opec-gisslan

Carlos blev världskänd för 30 år sedan, när han tog elva Opec-ministrar som gisslan. Hans kommandogrupp bröt sig in på en konferens i Wien med oljeministrarna och dödade en libysk deltagare, en österrikisk polis och en irakisk livvakt. Ockupationen av Opecs högkvarter fortgick till nästa dag, då kommandogruppen tog ett DC 9-plan som de österrikiska myndigheterna försåg dem med och for till Algeriet med 40 människor som gisslan.

Franska säkerhetspoliser lyckades till slut gripa Carlos i Sudan i augusti 1994.

TT-AFP