Pedofiler hängs ut på internet

Sajten Family Watchdog i USA på väg till England

Så här ser det ut i Riverside i Kalifornien, enligt Family Watchdog. Fyrkanter på kartan visar var sexförbrytarna bor och jobbar. Färgerna anger hur allvarliga sexualbrott personerna dömts för. Rött betyder sexuella övergrepp på barn.
NYHETER

En amerikansk internet-sajt hänger ut pedofiler och andra dömda sexförbrytare med namn och adress.

Nu kommer sajten till Europa.

– Var det än finns barn, behöver de skyddas, säger sajtens grundare Steve Roddel, till tidningen The Suns nätupplaga.

Klickar man på en fyrkant får man fram namn, bild, adress och det brott personen dömts för.

Med ett enkelt musklick kan vem som helst se vilken adress dömda sexualbrottslingar bor på.

Men intenet-sajten familywatchdog.us nöjer sig inte med det. Sajten avslöjar också namn, vilket brott personen är dömd för och i vissa fall även bild på personen.

Nu kommer tjänsten till Europa och Storbritannien.

– Vi är redo att lanseras i i Storbritannien. Nu väntar vi bara på att lagen ska ändras, säger Family Watchdogs grundare Steve Roddel, till tidningen The Suns nätupplaga.

Våldtäktsman som granne

Amerikanen Steve Roddel startade gratistjänsten på internet förra året, efter att han fått en dömd serievåldtäktsman som granne.

– Jag tröttnade på att läsa om saknade nio- och tioåriga barn som dödats av registrerade sexualbrottslingar, och beslutade mig för att göra något åt det, säger han.

Internet-sajten använder sig av adressinformation från det statliga registret över sexförbrytare.

Oroliga föräldrar ska på sajten kunna skriva in var de bor. Sedan visas en karta över det valda området, till exempel en stad i Kalifornien, där det preciseras var sexförbrytarna bor och jobbar.

Färgen anger brottet

Små fyrkanter i färg på kartan symboliserar sexualbrottslingarna. Färgen anger allvarlighetsgraden i brotten de dömts för, från sexuellt övervåld till våldtäkt och sexuella övergrepp på barn under 14 år.

Det finns också information om hur långt det är till närmsta sexförbrytare från skolor och lekplatser i området.

– Det är viktigt att föräldrar får reda på potentiella hot mot deras nära och kära och att de får rätt information för att skydda barnen, säger Steve Roddel.

Tjänsten skickar även ut ett larm via e-post när en dömd sexförbrytare flyttar in i grannskapet.

– Jag ber för att den dagen ska komma när vår tjänst inte längre behövs, och jag ser fram emot att få stänga ned den. Tills dess hoppas jag att Family Watchdog är varje familjs bästa vän, säger Steve Roddel.

Inernet-sajten har över fyra miljoner träffar per månad och är den mest populära "pedofil-vakthunden" i USA.

Johan Edling