Fatah-jubel i Ramallah efter trolig valseger

- men kan tappa sin majoritet i parlamentet

Foto: AFP
Jubel och skottlossning i segeryra på gatorna i Ramallah på onsdagskvällen.
NYHETER

Ramallah

En kakofoni av skottlossning, biltutor och jubel från Fatah-anhängare fyllde Ramallahs gator sent på onsdagskvällen.

Inget officiellt resultat var klart, men allt tydde på att al-Fatah hade besegrat utmanaren Hamas.

Foto: AFP
Palestinske presidenten Mahmud Abbas höjer sitt färgade finger som visar att han lämnat sin röst. Bilden togs i Ramallah på Västbanken.

– Jag är så lycklig. al-Fatah har vunnit, skrek 20-årige Firaz.

TT: Är du säker på det?

– Nej, men det spelar ingen roll.

Fatah-seger spås

En rad vallokalsundersökningar spådde samtliga seger för al-Fatah, som sades vinna med mellan 6–7 procentenheter. Ingen undersökning gav dock president Mahmud Abbas al-Fatah egen majoritet i parlamentet.

Ett första officiellt resultat kommer först på torsdagen eller kanske till och med på fredag, sade valkommissionen på en presskonferens. Valdeltagandet angavs till hela 77,7 procent – den jämna kampen mellan Hamas och al-Fatah lockade många till vallokalerna.

Vallokalsundersökningarna avfärdades av den militanta islamiströrelsen, som ville invänta det officiella resultatet.

Det ville även Abbas, som i ett tal inte utropade någon seger för sitt al-Fatah. I stället vädjade han till omvärlden att inte överge palestinierna i försöken att återvända till förhandlingsbordet med Israel.

Terrorstämplade Hamas kan mycket väl ta plats i Palestinska myndighetens regering, och både USA och EU har hotat med att avklippta relationer och strypt bistånd om så blir fallet.

Sida vid sida

Många palestinier skulle dock gärna se Hamas och al-Fatah sida vid sida.

– Jag tycker att de borde samarbeta efter valet. Vi är ju alla palestinier, sade 60-årige Mustafa Khalili när han tidigare på dagen röstade i en vallokal inhyst i en skola i Ramallah.

Vördnadsfullt vek den vitskäggige mannen ihop sina båda valsedlar, stoppade ned dem i urnorna och doppade pekfingret i bläck för att visa att han just röstat i det första palestinska parlamentsvalet på tio år.

Senare dök Mustafa Barghuti upp i vimlet för att lägga sin röst. Han utmanade Mahmud Abbas i presidentvalet förra året, och hans parti Oberoende Palestina kan, liksom andra småpartier, avgöra vem som får bilda nästa palestinska regering.

– Detta är en sann demokratisk revolution. Detta är slutet på enpartistyret i Palestina, sade han till TT med syftning på al-Fatah som har dominerat palestinsk politik i årtionden.

Som smort

Svåra utmaningar väntar, men palestinierna kan glädjas åt en valdag som gick som smort. Få problem rapporterades och observatörerna var nöjda.

– Det har flutit synnerligen lugnt och välorganiserat, sade förre statsministern Carl Bildt, som övervakade valet för USA:s expresident Jimmy Carters organisation, till TT.

Situationen i östra, ockuperade Jerusalem var dock problematisk. Liksom i tidigare val tillät Israel inga vallokaler där. I stället fick ett litet antal palestinier – drygt 6000 av cirka 120000 röstberättigade – rösta på israeliska postkontor. Bara cirka 3000 personer gick dock och röstade.

Hundratals palestinier demonstrerade högljutt på trappan till postkontoret på Salah al-Din-gatan. Under ett plakat med texten ”Israels demokrati = bananrepublik” stod 34-åriga Siham Rashid.

– Vi tvingas rösta som om vi vore utomlands. Detta är min stad, sade hon bittert.

Tomas Härenstam/TT