”Om tio år är vi allihop uteliggare”

Mikaela Mäkinen, 19: Jag får inget jobb, har inte en krona - utan mamma skulle jag bo på gatan

Foto: casper hedberg
NYHETER

(AFTONBLADET)

Jag vill bara avreagera mig och uppmärksamma er lite på situationen för oss ungdomar i Sverige!

Jag heter Mikaela och jag är 19 år gammal och bor i Stockholm. Jag är aktivt arbetssökande, jag söker kanske 10 olika jobb om dagen men det går inte att få arbete i den här stan! Jag är inte berättigad till a-kassa, jag bor hemma som tur är annars skulle jag nog med största sannolikhet bo på gatan.

Jag får inte pengar någonstans ifrån, och jag har inte ens så mycket som en endaste krona i plånboken just i denna sekund! Jag har aldrig råd att unna mig själv någonting kul. Att shoppa kläder finns inte ens i min värld.

Politikerna och samhället bryr sig inte om ungdomar i Sverige, skulle dom göra det så skulle det inte vara så här. Seriöst, vad gör politikerna och Göran Persson för oss?

Det är otroligt frustrerande att aktivt söka jobb, när det inte finns några. Dessutom så får man inga pengar från staten, ingen a-kassa och inga bidrag!

Ska man leva på luft och vatten och bo ute på gatan? Är det så politikerna vill att Sveriges ungdomar ska ha det?

Som tur är har jag en väldigt snäll mamma som låter mig bo hemma gratis, men tänk om hon inte skulle acceptera det utan vill att jag ska hjälpa till med hyran! Det skulle ju aldrig gå, för jag har ju inte så mycket som ett öre!

Jag har bara haft lite ströjobb hit och dit, och blivit lurad av en massa idioter till chefer som har utnyttat mig som billig arbetskraft.

Det finns så mycket ungdomar här i Sverige som är i exakt samma sits som jag och mina vänner.

Nästan alla mina kompisar är arbetslösa, trots att dom söker jobb varje dag (och det spelar ingen roll att dom har gått i gymnasiet och har betyg, dom får inga jobb i alla fall). Nästan alla mina kompisar är precis lika fattig som jag, man blir deprimerad!

Vi ungdomar har viljan att söka jobben, vi söker dom och vi är inte lata. Vi vill mer än gärna kunna ta eget ansvar.

Enligt mina erfarenheter så är arbetsmarknaden ett stort skämt, det finns absolut inte tillräckligt med arbeten åt oss alla.

Och dom få diskplockjobb och kaféjobb som finns på AMS, får hur många tusen desperata ungdomar som helst att skicka in ansökningsbrev. Och av alla dom desperata ungdomar som vill ha jobbet, så är det bara en som kan få det. Resten får fortsätta att skicka runt ansökningar, som aldrig får något svar.

Det här samhället som vi lever i är till för människor med pengar! Den som inte har pengar blir utslagen.

Jag har kommit till det stadiet att jag nästan inte orkar bry mig, för jag känner mig så totalt maktlös och helt och hållet osedd av våra politiker som egentligen borde värna om oss.

Hallå politikerna och alla andra sosstanter, dags att vakna upp! Om ingenting görs så kommer otroligt många av oss ungdomar i dag att vara uteliggare och utan jobb, garanterat om 5-10 år!

Jag är myndig ska fylla 20 år det här året, och jag anses vara vuxen av Sverige.

Hur ska jag som en ung vuxen kunna börja ta ansvar, när jag inte ens kan få hjälp att klara mig själv varje månad?

Det borde vara en grundläggande mänsklig rättighet, att kunna få pengar för att klara sig varje månad! Så varför får jag inte det då?

Det kommer att gå åt helvete för ungdomarna i Sverige! Sen sitter Göran Persson med en fet månadslön på 116000 kronor i månaden.

Man vill bara SPY!Hur ska jag som ung vuxen kunna börja ta ansvar, när jag inte ens kan få hjälp att klara mig själv varje månad

Söker ungefär 10 jobb om dagen, utan framgång

Vad tycker du?