Han är latast i regeringen

Jens Orback får minst gjort -Thomas Bodström flitigast

NYHETER

Persson, vi har gjort jobbet åt dig.

Jens Orback är den minister som får minst gjort.

Medan guldgossen Thomas Bodström formligen sprutar ur sig lagförslag och debattartiklar.

Foto: per groth
sist på listan Ett statsråd är alltid i tjänst. Men vad han eller hon gör av sin arbetstid varierar kraftigt. Biträdande justitieminister Jens Orback har bara varit på ett EU-ministerrådsmöte. Och han ligger sämst till totalt sett. OBS! Bilden är ett montage.

Valet närmar sig. Om Göran Persson och socialdemokraterna vinner ska han återigen sätta ihop en regering.

Men vilka ministrar platsar - och vilka har inte hållit måttet?

Aftonbladet har granskat vad ministrarna gör av sin arbetstid.

Gnetar över förslag

Det är inte alldeles lätt att jämföra dem med varandra.

Medan en minister sitter och gnetar över ett lagförslag, proposition, reser en annan landet runt och träffar partikamrater.

Invigde marknad

Genom att räkna fyra av de vanligaste ministeruppgifterna och slå samman dem till en totalsumma, kan man ändå skönja ett mönster.

Jens Orback kom in i regeringen i november 2004 och ansvarar för heta frågor som jämställdhet och integration. Ändå hamnar han i botten av flitlistan. Han hann till exempel bara ansvara för två propositioner i fjol.

Men det betyder inte att han har suttit och rullat tummarna. Kalendariet är späckat med evenemang som Årets affärskvinna och invigning av Tensta marknad.

Göran Perssons favoriter, finansminister Pär Nuder och justitieminister Thomas Bodström, vet hur man gör avtryck i protokollen. Tillsammans stod de för mer än vart tredje nytt lagförslag förra året. De är också flitiga besökare i Bryssels salonger.

Dansade med Olinda

Men ett modernt statsråd måste också vara beredd att rycka in i de mest skiftande sammanhang.

Kultur- och utbildningsminister Leif Pagrotsky är en medelmåtta på flitighetslistan. Men i fjol var han förmodligen den allra vanligast förekommande regeringsrepresentanten i tv:s underhållningsprogram, på kulturevenemang och festliga galor. Bland sysslorna förra året ingick att dansa disco på samma tillställning som Paradise Hotel-Olinda och att medverka i tv-spelsprogrammet "Kontroll" i SVT.

Den något mindre glamourösa uppgiften att besöka lokala brunabönodlare i Mörbylånga föll på jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Så gjorde vi

Irene Beertema, Anette Holmqvist