Ingmar Bergmans projektor försvunnen

Kan ha stulits från UD

NYHETER

Stockholm (TT)

En av svensk filmhistorias verkliga kultföremål, Ingmar Bergmans kinematograf, är försvunnen.

Den kan ha stulits – och i så fall har stölden begåtts på utrikesdepartementet.

Foto: Joey Abraityte
Ingmar Bergman.

Svenska institutet och departementet har gjort en gemensam polisanmälan.

– Vi hoppas att det inte rör sig om stöld. Förhoppningsvis finns den specialbyggda lådan med kinematografen undanstuvad i något förråd.

Kulturhistoriskt värde

Men hittills har efterforskningar varit resultatlösa, och det gör att det finns klara farhågor för att det handlar om ett brott, säger Åse Kleveland, ordförande i Ingmar Bergmanstiftelsen, till TT.

Kinematografen är en leksaksfilmprojektor som Bergman fick vid tio års ålder.

– Just den här kinematografen, som han bytte till sig av sin storebror mot ett antal tennsoldater, fick Bergman att redan som ung pojke intressera sig för att göra film. Han har också skrivit om kinematografen i sina böcker, och den finns också med som ett centralt tema i några av hans filmer. Därför har kinematografen stort kulturhistoriskt värde, framhåller Kleveland.

Med kurirpost

Kinematografen ingår som ett centralt föremål i utställningen ”Innan Ingmar blev Bergman” som varit ute på en internationell turné.

Kinematografen kom med kurirpost till utrikesdepartementet den 9 november förra året. Den 11 januari slog departementets personal larm om att kinematografen saknades. Trots intensivt sökande på UD är kinematografen spårlöst försvunnen.

– Just att det är Ingmar Bergmans älskade kinematograf gör att den är extra värdefull för internationella samlare, poängterar Åse Kleveland.

TT