Forskarfynd: Planet som liknar Jorden

Kretsar runt en stjärna 28 000 ljusår bort

NYHETER

Låt inte det krångliga namnet avskräcka.

OGLE-2005-BLG-390Lb liknar Jorden mer än någon annan planet forskarna hittat utanför vårt solsystem.

– Sökandet efter en andra Jord är drivkraften bakom vår forskning, säger forskaren Daniel Kubas till Nature.

Foto: ESO

Fyndet av den jordliknande planeten gjordes av ett forskarteam i Chile, och offentliggörs av den vetenskapliga tidskriften Nature. OGLE-2005-BLG-390Lb är en av de minsta planeter som hittills upptäckts utanför vårt solsystem - dess massa är omkring 5,5 gånger Jordens.

220 minusgrader

Att hoppas att man hittat nytt liv i Universum lär dock vara att hoppas på för mycket. Enligt forskarteamets uppskattningar är temperaturen på planetens yta omkring 220 minusgrader.

OGLE-2005-BLG-390Lb ligger omkring 390 miljoner kilometer från stjärnan den kretsar kring. Överfört till vårt solsystem innebär det att den skulle ligga mellan Mars och Jupiter, skriver Nature.

Det tar tio år för planeten att kretsa runt sin stjärna, en röd dvärg på 28 000 ljusårs avstånd från Jorden, nära centrum av vår galax.

Forskarteamet hoppas nu på att man snart ska hitta en tvillingplanet till vår egen.

– Sökandet efter en andra Jord är drivkraften bakom vår forskning, säger forskaren Daniel Kubas vid European Southern Observatory till Nature.

”Väldigt vanliga”

Det var med hjälp av en metod som särskilt anpassats för att hitta små planeter på ”rätt” avstånd från sin stjärna, som forskarna upptäckte OGLE-2005-BLG-390Lb.

– Upptäckten av en planet med en massa på fem gånger Jordens är ett tydligt tecken på att dessa objekt är väldigt vanliga, säger Jean-Philippe Beaulieu vid Institutet för Astrofysik i Paris till Nature.

Mia Carron