Epoken Hamas började med tumult

Palestinska regeringen avgår - fredsprocessen påverkas

1 av 2 | Foto: ap
Hamas-anhängare firar valresultatet i Hebron på Västbanken.
NYHETER

RAMALLAH

Omvärldens mardröm blev sann. Efter Hamas storseger i parlamentsvalet kastar sig palestinierna ut i en ny, oviss epok. Och det blev bråkigt direkt.

Firandet och flaggviftandet på Ramallahs gator gick från al-Fatahs gula färg till Hamas gröna på torsdagen, sedan det visat sig att alla vallokalsundersökningar slagit grundligt fel.

På kvällen meddelade valkommissionen att den terrorstämplade islamiströrelsen vunnit hela 76 av parlamentets 132 platser – en rejäl egen majoritet.

al-Fatah, som grundades av Yasser Arafat och i årtionden har dominerat palestinsk politik, fick nöja sig med ynka 43. Resten gick till småpartier.

Premiärminister Ahmad Quray inväntade inte ens det officiella resultatet utan meddelade sin avgång redan före lunch. President Mahmud Abbas förberedde sig för att be Hamas bilda nästa palestinska regering.

Ramallah, al-Fatahs starkaste fäste, präglades av chock och förvåning – men också lycka. Med en stor grön flagga i näven hängde imamen Issam Rumany ut ur en skåpbil, på vars tak högtalare brölade ut Hamas kampsånger.

– Jag trodde aldrig att vi skulle vinna så här stort, jublade han.

”Katastrof”

Ansiktena längs vägkanten utstrålande skräckblandad förtjusning. En oro över vad de ställt till med blandades med en glädje över att ha gjort sitt eget demokratiska val.

– Det är bra att Hamas vann. Vi behöver förändring, sade Saleh som sålde falafel i ett gatustånd.

Alla var inte lika förtjusta. 21-åriga studenten Bissan Abu Zaid bävade inför vad Hamas ska göra med det palestinska samhället.

– Det är en katastrof. Jag är rädd att de ska tvinga mig att bära slöja, suckade hon.

Besvikna och besegrade Fatah-anhängare höll en låg profil fram till eftermiddagen, då de vällde ut på stan i stora klungor för att trotsa valsegrarna.

– Ned med Hamas! skanderade ett gäng unga män och marscherade rakt mot islamisternas stora grönfladdrande segerfest i en vägkorsning.

Någon drog sin pistol och tömde magasinet i luften. Folk på trottoarerna hukade sig och inväntade konfrontationen, men kombattanterna drog vidare.

Tumult

I stället tog tumultet ny fart någon timme senare, då segeryra Hamasanhängare försökte tränga sig in i parlamentet för att hissa sin fana.

Bråk utbröt, stenar och kulor flög genom luften, och nio personer skadades lindrigt. När TT nådde platsen en stund senare var parlamentsbyggnadens krossade fönster det enda spåret av striden.

Imamen Rumany var knappast ensam inom Hamas att bli överraskad över rörelsens egen styrka. Att ta makten över parlament och regering är inte vad islamisterna ville, inte än, och det är tveksamt om de är redo för uppgiften.

Hamas toppkandidat Ismail Haniya talade luddigt om ”partnerskap” med de andra partierna och efterlyste en omedelbar dialog, trots att al-Fatahs ledare sade att de inte tänker sätta sig i en Hamasledd regering.

Det lär snart visa sig om islamiströrelsen har svalt en större munsbit än den kan tugga.

Israel kunde bara chockat åse vilka ledare deras palestinska grannar röstat fram. Regeringen höll en låg profil, medan högeroppositionen rasade mot att Israel inte stoppat det palestinska valet.

Tomas Härenstam/TT