Hennes katt sprack på mitten

Anna, 11: ”Det var jätteläskigt”

NYHETER

Nu ler Anna Tchoumatchenko, 11, igen.

Hennes katt Alisa mår bra efter den dramatiska händelsen för två veckor sedan.

Då sprack kattens mage upp efter en operation.

Foto: Denny Calvo/Östersundsposten
Anna Tchoumatchenko, 11, är överlycklig. Och katten Alisa har minst åtta liv kvar.

Operationen den 11 januari var helt rutinmässig. Blandraskatten Alisa skulle steriliseras, och ingreppet utfördes på djursjukhuset i Östersund. Alisa kom hem med ett långt, ihopsytt sår längs magen, och allt verkade vara som det skulle.

Öppnade sig en aning

Men bara ett par dagar senare började problemen. Annas styvpappa Mats berättar att såret började öppna sig en aning. Han åkte in till djursjukhuset, där Alisa fick antibiotika och en tratt över huvudet så att hon inte kunde komma åt stygnet.

– Såret kändes inte som det skulle. Men man accepterar ju när de säger att det är okej, säger Mats Hemmingsson till aftonbladet.se.

Två dagar senare, söndagen den 15 januari, inträffade katastrofen. Annas mamma Lilia tyckte att Alisa uppförde sig konstigt, och tog sig en närmare titt på katten. Hon kunde konstatera att såret hade gått upp helt, och att tarmarna och inälvorna hängde utanför.

– Det var jätteläskigt, säger Anna Tchoumatchenko till Östersundsposten.

– Vi fick en chock, vi trodde ju att katten skulle dö. Det var väldigt traumatiskt för Anna, hon skrek rakt ut och grät floder, säger Mats Hemmingsson.

Eftersom det var helg fanns närmaste veterinär som hade jour i Hammerdal, åtta mil bort. Alisa sveptes in i rena lakan och handdukar, och hela familjen kastade sig i bilen och körde i ilfart till Hammerdal.

”Fruktansvärt olyckligt”

Alisa själv var helt lugn, både under resan och operationen som följde. Familjen tror att hon befann sig i chocktillstånd.

Den andra operationen blev lyckad, och i dag mår Alisa bra igen.

Djursjukhuset i Östersund, som utförde den första operationen, har lovat att bekosta både jouroperationen i Hammerdal och kattens eftervård på sjukhus.

– Det som hände är fruktansvärt olyckligt, främst för kattens ägare, men även för oss, säger Maria Lundvall, som äger Östersunds Djursjukhus, till Östersundsposten.

Mia Carron