”Frihet är att kunna gå hem sent på kvällen”

Ida Gabrielsson chattade om bomber, studielön och utegångsförbud

NYHETER
Foto: dragan mitrovic
Ida Gabrielsson, ordförande i Ung vänster.

   Ida Gabrielsson säger: Hej!

daniel säger: hej.. jag har inte riktigt förstår varför alla klankar ner på kommunismen.. vad e det för speciellt som ni i vänsterpartiet står för inom kommunismen? / Daniel

   Ida Gabrielsson säger: Ung Vänster är ett socialistiskt och feministiskt förbund. Jag tycker personligen att det är ganska ointressant vad man väljer att titulera sig, det viktiga är vad man tar ställning för. Vi jobbar för att stoppa kriget och bombningarna i Irak och Afghanistan, vi vill att tjejer ska få lära sig feministiskt självförsvar i skolan. Och att man ska ha möjlighet att uttrycka en åsikt på arbetsplatsen utan att få kicken av chefen.

Edvin säger: Tycker du att man borde införa kvotering till riksdagen?

   Ida Gabrielsson säger: På vänsterpartiets listor så ser man till att varva. Jag tycker generellt att tjejer och kvinnors representation och möjlighet till inflytande måste öka kraftigt.

Sirre säger: Varför trycker ni bara fram kvinnor som dom nertryckta och aldrig killar ? trodde ni stog för jämnställdhet men ni verkar juh bara vara extrema feminister

   Ida Gabrielsson säger: VI lyfter fram tjejer eftersom vi tycker att det är viktigt att se att det just är tjejer som underordnas på livets alla områden. Det kan handla om att tjejer blir utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp, att man tjänar mycket mindre, får ta huvudansvaret för barn och familj osv.

Någon säger: Hur anser du att man borde lösa frågan i Irak och Afghanistan?

   Ida Gabrielsson säger: Inte genom bomber och krig i alla fall. Vi hyllar inte USA:s krig för makt och ekonomiska intressen som högern gör. Tvärtom så vill vi att ockupationen upphör och att USA och deras allierade lämnar landet. Det är det Irakiska och Afghanska folken som ska få bestämma över sin egen framtid.

Bajlars säger: Invandringen, bra eller anus?

   Ida Gabrielsson säger: Sverige är ett land som kan ta emot folk som är på flykt. Men idag förs en inhuman flyktingpolitik främst av regeringen och moderaterna. Ung Vänster är för en mer generös asyl- och flyktingpolitik som tar de mänskliga rättigheterna och människors lidande på allvar.

Antisosse säger: Hej Ida. Lars Ohly har uttalat sig själv som kommunist och jag tänkte kolla hur du ser på det. Fråga nummer två är hur du ställer dig till kristna friskolor i vårat land. Tack!

   Ida Gabrielsson säger: Själv brukar jag kalla mig Ida. Jag tycker i allmänhet att det är upp till var och en att bestämma vad man vill kalla sig. Ung Vänster tycker att vi ska ha en skola som är likvärdig för alla och tycker därför att friskolor i allmänhet innebär ett problem. Det handlar om att det blir minskade resurser till den kommunala skolan och att segregationen mellan olika grupper ökar. Eftersom vi tycker att åsikter ska kunna diskuteras och brytas mot varandra och att alla ska få en likvärdig skolgång så är vi emot religiösa friskolor.

nisse säger: Hej Ida! Jag undrar om ni driver frågor runt studiemedel. Vad tycker ni om att studenter endast får tjäna ca 40 000 per halvår annars förlorar de sitt studiemedel?

   Ida Gabrielsson säger: Vi jobbar för en höjning utav studiemedlen och att det i slutändan ska införas en studielön istället för studielån. Att alla ska har råd och leva medans dom studerar ser vi som en grundläggande rättighet. Att studera innebär ofta ett heltidsjobb och då ska man också få möjlighet att ägna sig åt det på heltid och inte behöva jobba en massa extra för att få det att gå runt. Därför vill vi hellre höja studiemedlen och införa studielön än att skapa möjlighet för dom som "klarar av" både arbete och studier att tjäna mer pengar.

Calle säger: Vad tycker du om att de rika tjänar på trängselskatten då de slipper köer bl.a?

   Ida Gabrielsson säger: Det som är bra med trängselskatten är dom miljövinster som kan göras, men det innebär också en möjlighet att överföra mer pengar till kollektivtrafiken som är det färdsätt som är allra vanligast för oss som inte har råd med bil i större städer.

Royal King! säger: Varför vill ni begränsa människors frihet genom statliga regleringar och tvång?

   Ida Gabrielsson säger: Det beror ju på vad man menar med frihet. För mig är frihet att kunna gå hem sent på kvällen utan att känna mig orolig för att bli utsatt för övergrepp. Frihet är också få tillgång till sjukvård utan bekymra sig över hur mycket det kostar. Det kan handla om att ha ett fast jobb istället för ett timvikariat. Eller om att kunna flytta hemifrån när man är vuxen. För att genomföra det krävs en upprustning och en satsning på välfärden. Det är något Ung Vänster kämpar för.

Eljest säger: Är inte marknaden mer demokratisk än kommuner, landsting och stat?

   Ida Gabrielsson säger: Demokratins princip utgår från en röst per skalle, tillskillnad från marknadens princip som är en röst per krona. Alltså; dom som är rikast har mest att säga till om. Det tycker vi är fel. Det är viktigt att vi har ett demokratiskt inflytande och äger saker som spelar en viktig roll för oss gemensamt. Däremot är det viktigt att man inom kommun, landsting och stat ser till att personalen får ett mycket större inflytande över sin arbetssituation och att elever får mer att säga till om i skolan etc.

johan säger: Hur är de att vara ung politiker? nåra av mina polare är de å de verkar ganska roligt!

   Ida Gabrielsson säger: Ibland kan det såklart vara roligt att vara politiskt aktiv. Framförallt för att man träffar så många kamrater som jobbar för samma mål. Men jag är politiskt aktiv främst för att jag tjänar på att tillsammans med andra jobba för förändring. Vi som inte har en massa pengar måste helt enkelt gå ihop för att kunna påverka våra egna liv. Vi kan inte köpa oss inflytande och makt utan måste istället kämpa tillsammans för att få det.

Moderator säger: Okej, nu kommer den sista frågan

Moderat säger: Hur ställer du dig i frågan att barn inte får vara ute på kvällen? Om ens förälder skadar sig på kvällen får man som barn då inte hjälpa sin egen förälder?

   Ida Gabrielsson säger: Förslaget om utegångsförbud är det bara ett fåtal vänsterpartister i Växjö som har förespråkat. Ung Vänster tycker att utegångsförbud för ungdomar är helt uteslutet. Istället är det viktigt att satsa pengar på en meningsfull fritid så att det finns något vettigt att göra för oss ungdomar. Tack för alla bra frågor. Gå in på vår hemsida om ni vill veta mer om vad vi tycker. Valet är viktigt! Kom med och stoppa borgaralliansen! Ta ställning och kräv din rätt!

Moderator säger: Tack så mycket Ida och tack allihop som var med och ställde frågor.

ARTIKELN HANDLAR OM