Misshandel ledde till amputationer

Senaste skandalen inom ryska armén

NYHETER

Moskva

En rysk soldat blev så misshandlad att hans ben och könsorgan amputerades. Det är den senaste i raden av skandaler om våld i armén Ryssland.

Ryska medier rapporterade på torsdagen om hur åtta soldater firade nyårsafton med att misshandla nio yngre kamrater. 19-årige Andrej Sytjov råkade ut för den värsta misshandeln, men fick läkarvård först efter tre dagar vilket resulterade i amputering.

Militäråklagare sade att misshandeln ägde rum "med medgivande från befäl och officerare som inte uppfyllde sina plikter". Åklagarna kritiserade befäl för att inte reagera på våldet.

”Skamlöst brott”

- Under över 20 års tjänstgöring har jag aldrig sett ett mer cyniskt och skamlöst brott mot en värnpliktig, sade Aleksander Savenkov, Rysslands högste militäråklagare, till journalister.

Dedovsjtjina (ungefär farfarsstyre) - ett system som går ut på att soldaterna under värnpliktens första år kompromisslöst tvingas lyda sina äldre kamrater - ligger enligt människorättsorganisationer bakom en stor del av dödsfallen i den ryska armén. Unga ryssar gör ofta allt för att komma undan värnplikten och de som hamnar i armén tillhör de mest utsatta i samhället som inte kan muta sig ut.

TT