Här hänger torkad hund

En delikatess på kinesernas meny under Hundens år

1 av 2 | Foto: Scanpix
Upprör Tio miljoner hundar per år slaktas i Kina. Enligt folktron hjälper hundkött kroppen att hålla sig varm under vintern.
NYHETER

Hundens år firas bokstavligt på en del håll i Kina.

Med torkad hund på middagsbordet.

I Lianzhou, en stad i södra Kina, firas Hundens år med torkad hund, vilket anses vara en delikatess.

Utanför mataffärerna på den lokala affärsgatan hänger torkade hundkadaver, ofta med en röd stämpel på bröstet för att bevisa varans höga kvalité.

I Filippinerna, Taiwan och i Hongkong är det numera förbjudet att äta hundkött, men i Kina är seden alltjämt tillåten och populär.

Håller kroppen varm

Enligt folktron hjälper hundkött kroppen att hålla sig varm under vintern. Uppskattningsvis slaktas tio miljoner hundar per år i landet. I globaliseringens tidevarv har det blivit ofint i medelklassen att äta hund, men i de lägre klasserna är hundkött fortfarande accepterat. Restauranger där hundkött serveras är vanligt, särskilt i södra Kina.

Ingen hög status

Behandlingen av hundar i Kina har hamnat i det internationella strålkastarljuset vid en rad tillfällen. Djurrättsgrupper är inte bara upprörda över att hundar äts i Kina utan misstänker också att hundpälsar smugglas till Europa.

Hunden har aldrig haft särskilt hög status i Kina. Hundens år anses vara ett tråkigt mellanår och det är först på senare år som nyrika kineser börjat ha hundar som husdjur.

Aftonbladet