Örat blev deras fall

Dold kamera avslöjade tjejtjuvar

NYHETER

MALMÖ

Den rullstolsburne och döve 83-årige mannen kunde inte försvara sig.

Tack vare en dold kamera avslöjades tjuvarna - en 16-årig och en 22-årig kvinna.

Foto: KRISTER HANSSON
Rånade rullstolsburen När tjuvarna stal från 83-åringen fångades de på övervakningskamera. När de skulle använda hans bankomatkort fastnade de på ännu en film.

Åldringstjuvarna avslöjades på örat. Den dolda kameran fångade den ena kvinnans öra och det jämfördes sedan med en bild som togs när hon fotograferades i samband med ett annat brott.

De båda unga kvinnorna ringde på 83-åringens dörr den 20 december förra året.

Medan den ena uppehöll mannen i vardagsrummet passade den andra på att stjäla ur hans plånbok. Bytet blev ett hundra kronor och ett bankomatkort.

Vad kvinnorna inte visste var att polisen installerat en dold kamera i mannens lägenhet.

- Han hade flera gånger tidigare drabbats av personer som kom till hans lägenhet och stal. Vid ett tillfälle blev han av med ett bankomatkort och hans konto länsades på 13 000 kronor, säger åklagaren Jeanette Spirmont.

Bra bilder

Den dolda kameran fångade så pass bra bilder på de kvinnliga tjuvarna att polisen omedelbart kunde identifiera den ena.

När kvinnorna sedan försökte ta ut pengar med den gamle mannens bankomatkort fotograferades de på nytt av en övervakningskamera.

Mycket lyckat

Med hjälp av bilderna från den dolda kameran, övervakningskameran och en gammal daktningsbild kunde även den andra kvinnliga tjuven identifieras.

-Det var mycket lyckat med en övervakningskamera i mannens lägenhet. Det är ett knep jag hoppas polisen använder vid fler tillfällen, säger Jeanette Spirmont.

Hon har åtalat de båda kvinnorna för grov stöld.

Per-Ola Ohlsson