Nuder nobbar billigare nubbe

Lovade kämpa för sänkt spritskatt före valet - bryter löftet

NYHETER

Göran Persson lovade slåss för sänkt spritskatt.

Men trycket från miljöpartiet och vänsterpartiet blev för hårt - och nu bryter regeringen sitt löfte.

– Vi får inte gehör för frågan, konstaterar finansminister Pär Nuder.

Finansministern säger till Svenska Dagbladet att det finns en politisk låsning i frågan om sänkt spritskatt. Regeringens samarbetspartier, vänsterpartiet och miljöpartiet, är starkt emot en sänkning, och socialdemokraterna kommer inte att ta någon strid i frågan före valet.

”Aktualiserar inte frågan”

Så sent som i somras lovade Göran Persson slåss för sänkt spritskatt i budgetförhandlingarna. Men när regeringen inte fick med sig samarbetspartierna i höstas, valde man att lägga ner vapnen.

– Vi tänker inte aktualisera den här frågan i vårpropositionen, säger Pär Nuder till Svenska Dagbladet.

Förslaget om sänkt spritskatt motiverades med att Systembolagets försäljning minskade. Nu tycks dock den trenden ha vänt. Under de senaste månaderna har Systembolaget fått fler och fler kunder - och trots att svenskarna dricker mindre alkohol ökade försäljningen med nästan tre procent under förra året, enligt SvD.

Kan slå olika

Hur förutsättningarna för Systembolaget ser ut är helt avgörande för frågan om sänkt spritskatt, enligt Nuder.

– Det är naturligtvis positivt om det är så att köpströmmarna återvänder, och vi inte behöver ta ner skatten på starksprit, säger han.

Nuder poängterar dock att siffrorna kan slå olika under kort tid - och att man måste se Systembolagets försäljning i ett längre perspektiv.

Mia Carron