Bättre med hjälp än straff

Veronica, 25, tycker att samhället borde sluta skuldbelägga missbrukare

NYHETER

Problemet med dagens samhälle är att politikerna försöker hålla en konservativ ställning till droger medan alkoholen är fri för varje människa att konsumera.

Alkohol är redan fri för alla över 20 att köpa på krogen eller systemet. Vem som helst kan alltså dricka det och får själva ta konsekvenserna av det.

Droger är totalförbjudna, så till vida att en doktor inte har skrivit ut dem till dig för en medicinsk åkomma.

Är då detta ett bra system? Själv bor jag i en småstad som har allvarliga drogproblem. Det är skrämmande vilken drogtrafik som pågår medan polisen står handfallen.

Eller, ja, problemet är snarare att det inte finns tillräckligt med poliser att de ska kunna ta itu med problemet. Frågan är då om det är värt att polisernas små resurser används till att jaga drogmissbrukare och langare. Är det inte viktigare att polisen använder sin tid för att söka upp mördare och våldtäktsmän? Tänk på följande scenario: vilket ser du helst framför dig, en spruta med heroin eller mördare?

För de flesta är steget att ta droger ett eget val, även om det kan diskuteras. Det är ett lika otrevligt val som mördaren tar när hon eller han tar en annan människas liv. Det är ödesdigert, men ändå ett val.

De som börjar ta droger är oftast människor som mår dåligt av en eller annan orsak. Det finns inget brottsligt i det.

Men med missbruket följer brottslighet eftersom pengar måste skaffas fram för att köpa droger. Det går inte att gå in på en speciell affär och köpa några gram kokain. Och priset brukar sällan vara motsvarande lösgodis.

En olycklig människa som går på socialbidrag har knappast råd att försörja sitt beroende. Där kommer brottsligheten in i bilden. Men vi ska inte tro att alla bidragstagare är missbrukare för problem finns i alla samhällsklasser.

Det som vi bör tvätta bort är stämpeln att missbrukare är sämre människor än oss andra.

En alkoholist, en storrökare eller amfetaminpundare har alla samma problem; de är beroende av en kemisk substans. Däremot är det bara drogmissbrukaren som betraktas med avsmak.

Om vi kan sälja nikotinplåster på apoteket så borde vi även kunna erbjuda hjälp för drogmissbrukare. Det ska inte behöva finnas något skamligt över det. Vi borde öppna våra sinnen lite mer och titta mer på hjälpen än på straffen.

Vad tycker du?

Veronica Sandström , Lunarsmeknamn: Uggleflikkan

ARTIKELN HANDLAR OM