Bill Gates satsar sju miljarder mot tbc

WHO-projektet kostar totalt 475 miljarder

Foto: REUTERS
Bill Gates stiftelse ska ge sju miljarder fram till 2015.
NYHETER

Davos

475 miljarder kronor ska satsas för att bekämpa tbc. Microsoftmiljardären Bill Gates lovade satsa sju av dessa miljarder.

Bakom satsningen står Världshälsoorganisationen WHO och en lång rad länder, organisationer samt privata och offentliga givare.

Kampanjen skulle det närmaste årtiondet kunna rädda livet på sammanlagt 14 miljoner människor.

För att uppnå det ambitiösa målet före 2015, som FN kräver, behövs en blandning av arbete på gräsrotsnivå, nytt vaccin och nya medicineringsmetoder.

Men det fattas cirka 170 miljarder för att klara uppgiften.

Afrikas kris

Gates sade att hans stiftelse som hittills förbundit sig ge 2,5 miljarder i stället ska ge sju miljarder fram till 2015.

Nigerias president Olusegun Obasanjo uppmanade näringslivets och världens politiska ledare att ansluta sig till kampen mot tbc.

Nigeria är den folkrikaste staten i Afrika, den kontinent som också är värst drabbad av tbc.

Obasanjo medgav att även de afrikanska staterna har en roll att spela. Vi måste ge de bidrag vi kan för att göra projektet till en framgång, sade han.

Hälsokontroller

Det finns en relativt billig och lätt tillgänglig behandlingsform, men ändå dör närmare två miljoner människor i tbc varje år.

Det är inte ovanligt att tbc-sjuka patienter inte klarar att ta den ordinerade medicinen. De måste övervakas bättre så de fullföljer kurerna, inte minst för att förhindra uppkomsten av nya motståndskraftiga bakteriestammar.

I motsats till aids och malaria kan tbc bekämpas effektivt relativt enkelt och billigt. För detta krävs emellertid utbyggd hälsovård som också upptäcker de tbc-smittade som inte insjuknar men som sprider bakterierna när de hostar och nyser.

TT-AFP