Här har elva dött

Motorvägen mellan Örebro och Arboga hårt olycksdrabbad

Aftonbladet den 5 juni 2004 Två ungdomar avled och tre skadades i en allvarlig olycka på den olycksdrabbade vägsträckan mellan Arboga och Örebro. Totalt har elva personer avlidit i olyckor på sträckan från år 2000 fram till i morse.
NYHETER

Den fyra mil långa motorvägssträckan mellan Örebro och Arboga är hårt olycksdrabbad.

Från år 2000 och fram till i morse har elva liv krävts på dödens väg.

Två av dem var vänner till prinsessan Madeleine.

Orsaken till fredagens svåra olycka är inte känd. Enligt Vägverket råder vinterväglag med fläckvis halka på sträckan.

– Bussen började kana på ett backkrön och det blåser och det är inte uteslutet att det var halt, sade Börje Strömberg vid polisen i Västmanland på plats vid bussen till aftonbladet.se vid 13.40-tiden.

Saltades på morgonen

Olyckan kommer att utredas av Vägverket.

– Våra olycksutredare är på plats. Det vi vet är att vägen saltades i morse och att det var fem minusgrader vid vägbanan vid olyckstillfället, säger Anders Kindmark, avdelningschef vid Vägverket Region Mälardalen, till aftonbladet.se.

Vägverket bedömer olycksvägen som säker. Den är nybyggd och försedd med mitträcken. Vägen är relativt lågt trafikerad för att vara en motorväg.

– Det är en säker väg. Vi har haft ett antal svåra olyckor med dödlig utgång här, men håller man inte hastigheten kan det hända var som helst, säger Vägverkets driftschef Jan Jönsson, utan att därför dra några slutsatser kring fredagens olycka.

Den svåra bussolyckan kommer också att utredas av Statens haverikommission. En grupp medarbetare från kommissionen var på fredagseftermiddagen på väg till olycksplatsen.

– De kommer att samla in information på plats och fatta beslut om hur vi ska gå vidare, säger Karin Hellner vid Statens haverikommission till aftonbladet.se.

Flera dödsolyckor

I juni 2004 körde ett sällskap med ungdomar av vägen på E18 utanför Arboga på väg hem från en studentfest i Värmland. Vid Gräsnäsavfarten – något närmare Arboga än det ställe där dagens tragiska bussolycka inträffade – fick bilen ungdomarna färdades i sladd, flög genom ett stängsel, ut på en åker och började brinna.

En 19-årig kvinna och en 21-årig man avled omedelbart. Ytterligare tre ungdomar skadades allvarligt.

Bara en vecka senare skedde en ny olycka på exakt samma ställe, men på motsatt sida av vägen. En 21-årig man på väg från Arboga till Örebro voltade med sin bil, flög över till den mötande vägbanan och fortsatte ner i ett dike. Mannen klarade sig dock med lindriga skador.

Efter olyckstillbuden sänktes hastigheten på sträckan från 110 till 90. Sedan dess har hastigheten åter höjts och är nu 110 km/tim på hela sträckan Arboga-Örebro.

Andra allvarliga bussolyckor

Nummer för anhöriga

Läs mer:

Karin Lindblom, Annica Lundbäck