Så lyftes bussvraket

Minst åtta omkomna - dödstalet kan stiga

Grafik: DINO STÉN
NYHETER

Strax innan klockan 16 på fredagen avslutades själva räddningsaktionen på platsen. Alla passagerare, svårt skadade och omkomna, hade plockats ur vraket.

I den bakre delen av bussen, som var värst skadad, satt länge sex personer kvar.

Räddningsaktionen gick till som så att luftkuddar sköts under den tillplattade bussen. När dessa fylldes lyftes bussen sakta upp, samtidigt som luftkuddar på sidan tog emot.

– Det är bråttom, men samtidigt måste vi ta det försiktigt, sade Jens Eriksson, räddningschef i Västra Mälardalen mitt under den massiva räddningsinsatsen.

"Sitter illa till"

Strax innan klockan 15 var statusen att sju personer fanns kvar inne i bussvraket. Av dessa plockades en överlevande ut strax innan det stora lyftet inleddes vid 15.20-tiden.

Dessförinnan hade narkosläkare undersökt de som fanns kvar i bussen.

– Läkarna undersökte om man kunde sätta dropp eller ge smärtstillande, säger Eriksson till aftonbladet.se.

Minst åtta personer har dött i bussolyckan, enligt uppgift från katastrofcentret.

Dödstalet kommer inte som en överraskning för Jens Eriksson, som hela tiden befarade ett högt dödstal.

”Det ser inte bra ut”

Enligt Vägverket är vägen avstängd i båda färdriktningarna mellan trafikplats Slyte och Arboga. Trafiken hänvisas till gamla E18 väg 572 via centrala Arboga och Slyte.

– Det ser inte bra ut. Taket har kollapsat och jag håller just nu upp bussen med min vinsch så att räddningstjänsten ska kunna få ut folk. Bussen var full med folk när olyckan inträffade, sade Robert Malmqvist på Assistancekåren direkt från olycksplatsen till aftonbladet.se.

Räddningstjänsten kallade en ny buss till platsen för att transportera bort de som klarat sig lindrigast i olyckan. Det var oklart hur länge vägen kommer att vara avstängd.

Nummer för anhöriga

Andra allvarliga bussolyckor

Läs mer:

Therese Holmberg, Mia Carron, Robert Triches, Johanna Melén, Simone Söderhjelm