Buss välte med 50 ombord

Körde av vägen väster om Arboga - nio döda bekräftade

Foto: www.koping.nu
Vid 12-tiden på fredagen körde en buss av vägen och ner i en ravin utanför Arboga. Bussen var på väg till Stockholm och hade omkring 50 personer ombord.
NYHETER

De femtio passagerarna var på väg till Stockholm för att se kvällens föreställning av musikalen Mamma Mia.

Utanför Arboga gick bussen av vägen och nio människor omkom. Ytterligare 41 personer skadades.

Karta: Dino Stén

Räddningsarbetet var mycket svårt eftersom bussen låg upp och ned och taket blivit intryckt. I bussen satt omkring 20 passagerare fastklämda.

– Det var den besvärligaste uppgift man kan tänka sig, sade Lars Johansson, insatsledare på brandförsvaret.

Det är ännu oklart varför bussen, en Volvo årsmodell 2003, gick av vägen.

Enligt ögonvittnen som kom i bil efter bussen hade den först börjat svänga ut i vänster körfält på ett okontrollerat sätt. Sedan svängde den tillbaka i höger körfält och voltade ner i diket.

”Folk låg klämda”

Olyckan skedde i höjd med Högsjön, strax väster om Arboga mellan Karlsvik och trafikplats Jäder och enligt spår på platsen har bussen kanat cirka 100 meter innan den stannat nere i en 10-15 meter djup ravin, cirka 25 meter från vägen.

– Vi kanade av vägen och slog runt på något vis. Jag hann inte uppfatta så mycket, men det var värst bak i bussen, säger en manlig passagerare till Sveriges Radios Ekoredaktion.

– I bussen låg folk klämda under mig. Det var tur att jag hade bälte på mig, det hade min fru också.

Hustrun uppskattar att det dröjde en timme innan hon och maken räddades ur bussen.

"Bussen är tillplattad"

Andra vittnen som aftonbladet.se talat med är skakade.

- Bussen ligger på taket och ser alldeles tillplattad ut. Det måste vara väldigt illa i bussen nu, sade ett ögonvittne vid 13-tiden på dagen.

Ett annat ögonvittne berättade:

– Det vore konstigt om alla klarat sig. De som inte haft säkerhetsbälte på sig måste vara väldigt illa ute.

Skräckscenariot bekräftas av räddningstjänsten.

- Vår sjukvårds- och räddningspersonal har varit inne i vraket och krupit och det är ingen vacker syn, säger Jens Eriksson på räddningstjänsten till aftonbladet.se.

Katastrofcentralen vid Västerås sjukhus bekräftade vid 16-tiden att åtta personer har omkommit i olyckan, ytterligare åtta personer är svårt skadade. Vid 20.45 bekräftade polisens presstalesman Ulf Palm att ytterligare en person avlidit på sjukhus, och dödssiffran steg till nio.

Passagerarna kom från Skövde, Falköping, Mariestad, Gullspång och Tibro.

Halka kan inte uteslutas

De skadade förs till sjukhusen i Eskilstuna och Örebro. Sjukhuset i Köping är också de förberedda på att ta emot skadade.

Orsaken till den svåra olyckan är okänd. Vittnen som aftonbladet.se talat med säger att det inte var halt på olycksplatsen men polisen vill ändå inte utesluta halka som orsak.

– Men det här hände på ett backkrön och det blåser, så det är inte uteslutet att det var halt, säger Börje Strömberg vid polisen i Västmanland på plats vid bussen.

Sex utredare

Under dagen kom sex utredare från Statens haverikommission till olycksplatsen. Där dokumenterades olycksplatsen innan bussen under natten skulle föras till en verkstad i Örebro, där haverikommissionens tekniker ska arbeta vidare.

Nummer för anhöriga

Läs mer:

Therese Holmberg, Simone Söderhjelm, Johanna Melén, Karin Lindblom, Robert Triches, Mia Carron, TT