Vittnen till olyckan gav första hjälpen

”Stort kaos på olycksplatsen i början”

NYHETER

Det var många som stannade och hjälpte de skadade vid olycksplatsen. Bland de första var två danska turister.

- Jag är upprörd över passiviteten i den inledande räddningsinsatsen, säger Sören Hansen till Västmanlands läns tidning.

Vlt.se träffade Arne Lund och Sören Hansen från Viborg i Danmark som befann sig på olycksplatsen samtidigt som bussen gick av vägen.

Sören Hansen tog sig in i bussen och lyckades stänga av motorn, allt för att minska brandrisken. Tillsammans med kollegan Arne Lund kunde han hjälpa de lindrigt skadade passagerarna att ta sig upp ur det djupa diket till den väntande hjälpen.

”De stod och talade i telefon”

- Jag och Arne fick hjälpa folk ur bussen och upp på vägen, gamla människor var det. Under tiden stod det flera personer i uniform på vägkanten och talade i mobiltelefonen, säger Sören Hansen till VLT.

För Eskilstuna-kuriren berättar Ole Heidenreich hur han och hans dotter kom fram till olycksplatsen bara minuter efter att bussen lagt sig på taket.

- Min dotter är läkare. Hon sprang genast ner till bussen för att hjälpa till, säger Ole till tidningen och pekar ner bland räddningsmanskapet.

- Det tog säkert tio till femton minuter innan de första blåljusen dök upp, fortsätter han.

Bo Samuelsson kom också han till platsen några minuter efter att olyckan inträffat.

– Jag såg bussen i diket och hur människor rörde sig där inne, säger han till aftonbladet.se.

Han vittnar om att det var kaos på platsen och att räddningspersonalen och polisen sprang runt och ropade till varandra för att få kontroll på läget. Han blev därefter tvungen att vända och köra därifrån.

”Det var ett ögonblicks verk”

Nerikes Allehanda träffade bilisten Kennet Nilsson från Örebro som var på väg till en byggmässa i Stockholm. Han hjälpte också till att ta hand om skadade.

- I min bil sitter fyra personer varav en är svårt skadad i en fot. De hann knappt reagera förrän bussen var på väg ner i diket. Det var ett ögonblicks verk, säger han till NA.

Läs mer:

Therese Holmberg