Harry Franzén säljer nikotintuggummi

Handlaren i Röstånga till angrepp mot apotekets monopol

Foto: KRISTER HANSSON
Harry Franzén har tidigare gått till attack mot Systembolagets monopol. Nu angriper han Apoteket.
NYHETER

Eslöv

På lördagen behövde Röstångaborna inte ta sig till ett apotek för att köpa huvudvärkstabletter, medicin mot magsyra eller nikotintuggummi. Det kunde de handla i den omskrivne monopolmotståndaren Harry Franzéns affär i Röstånga.

Men själv hade han fått ta sig till apoteket för att skaffa sitt varulager. Bakgrunden till att "Frazze" gjorde sin inköpsrunda hos apoteket är det beslut om nedlagd förundersökning mot Krister Hanner som sålt nikotinplåster i sin butik, åtalats och friats i tingsrätten. Det blir ingen prövning i hovrätten sedan åklagaren beslutat dra tillbaka sitt överklagande.

- Jag gör det här som en ren demonstration, säger Harry Franzén känd för sin envetna kamp mot Systembolagsmonopolet.

”Vi är väl inget Nordkorea eller Kuba”

Harry Franzén säger att det är en frihet som finns i hela Europa utom Sverige att kunna köpa dessa varor var man vill.

- Vi är väl inget Nordkorea eller Kuba, säger han.

Att Harry Franzén började sälja nikotintuggummi och andra receptfria apoteksvaror redan på lördagen var bara för att han skulle bli först. De stora butikskedjorna Hemköp och Willys planerar också att börja sälja rökavvänjningsprodukter trots att vårdminister Ylva Johansson anser att det skulle vara ett lagbrott och att läkemedelsverket hotar med polisanmälan.

- De förbjöd rökning på krogen. Hittills har man kunnat köpa cigaretter på krogen. Varför skulle man inte också kunna köpa nikotintuggummi där. Det finns ingen rim och reson i ett sådant beslut, säger Harry Franzén.

Han är en svuren fiende till allt vad monopol heter och nästa på hans lista är spelmonopolet.

- Jag har haft underhandskontakter med ett utländskt spelbolag i flera år. Nu är det dags att de får chansen i min butik, säger han.

TT