Tre kvinnor blev mördade i kemtvätt

Sydafrikanskor slogs för sin arbetsmiljö – dränktes i kemikalier och ströps

NYHETER

Elva år efter apartheids slut mördas fortfarande svarta på grund av sin hudfärg.

Tre kvinnor som slogs för sin arbetsmiljö dränktes i kemikalier, stoppades i en kemtvätt och ströps sedan till döds.

De tre svarta kvinnorna levde ett hårt liv. De jobbade 13 timmar om dagen i en kemtvätt i Vereeiging utanför Pretoria, Sydafrika, och tjänade motsvarande 675 svenska kronor i månaden, skriver Times online.

En av kvinnorna, Joyce Lesito, 24, väntade barn och var gravid i femte månaden. Hon ville göra livet drägligare för sig själv och för sina två arbetskamrater och uppmanade Victoria Ndweni, 30, och Constance Moeletsi, 30 att gå med i facket. Det blev kvinnornas död.

Strypta och med bakbunda händer

När polisen kom till kemtvätten på morgonen den 4 januari för att leta efter en av kvinnorna som anmälts försvunnen, möttes de av en förfärlig stank. När de öppnade en av tvättsäckarna möttes de av ett stirrande ansikte. Längre ner i säcken fann de de andra två mördade kvinnorna.

Alla tre hade blivit misshandlade, deras kroppar hade sedan dumpats i de stora tvättmaskinerna och dränkts i kemikalier. När de hittades var deras munnar fullproppade med plast och deras händer bakbundna, skriver Times online.

Även om mordet var ovanligt grymt var det inte många som höjde på ögonbrynen då två svarta män greps snart efter. Sydafrika brottas med stor kriminalitet och kvinnorna hade mött samma öde som de 20 000 som mördas varje år i landet.

Staden delad - för och emot gripandet

Men fallet visade sig vara mer komplicerat än så. Ett par dagar senare greps och åtalades även ägaren till kemtvätten, Charl Colyn, 53 och hans dotter Isabel, 22, och svärsonen Jacques Smit, 25. Även en vän till familjen, Ruan Swanepoel, åtalades för mordet. Alla fyra är afrikaans, ättlingar till de holländska och franska immigranter som kom till Sydafrika på 1600-talet och som grundade sitt välstånd på apartheid.

Gripandet påminde alla om de rasmotsättningar som fortfarande finns kvar 11 år efter slutet på apartheid och den lilla staden delades i två läger, uppger Reuters.

– Det här var ett bråk över andra frågor men det är så lätt att skylla på de vita. De har gripit fel personer men de bryr sig inte, säger en vit kvinna som vill vara anonym.

Åklagaren: Det var ett rasistmord

De svarta i Vereeiging samlades i och utanför tingshuset på fredagen för att lyssna på häktningsförhandlingarna av familjen Colyn.

– De är djur, säger Joyce Lesitos mamma som var på plats i rättssalen.

Åklagaren hävdar att det handlar om ett rasistbrott där motivet till morden var att Joyce Lesito anmält de dåliga arbetsförhållandena på kemtvätten till myndigheterna. De andra två kvinnorna mördades för att inte skvallra, skriver Reuters.

Kemtvätten har redan öppnat igen, men vita vänner till familjen har fått hoppa in då de svarta anställda vägrar gå till jobbet. Det kan dröja år innan fallet går till domstol och under tiden gror rasmotsättningarna i Vereeiging.

Therese Holmberg