Tak rasade under brevduveutställning

Hundratals människor i byggnaden – 60 döda

1 av 6 | Foto: AFP
Räddningmanskapet lyfter taket med domkrafter för att få loss den fastklämde mannen.
NYHETER

Ett snötyngt tak rasade på lördagen samman i en mässhall i staden Chorzow, södra Polen.

Flera hundra människor befann sig i byggnaden och många av dem blev instängda.

60 personer har omkommit, rapporterar AP på söndagmorgonen.

Bland patienterna finns förutom polacker även tyskar och tjecker.

Minst 100 människor skadades och ytterligare 100 tros fortfarande vara instängda under byggnadens nedfallna plåttak, sade talesmannen som citerades av nyhetsbyrån PAP före midnatt.

– Det är svårt att säga hur många som är döda för situationen förändras hela tiden. Räddningsarbetarna når fram till dem som sitter fast och som lever, men tyvärr når de också de som redan är döda, säger polisens talesman.

70 team av räddningsarbetare och 230 poliser arbetar på platsen. 18 brandmän med 6 specialtränade hundar, som kan hitta människor i rasmassorna, kom under kvällen, uppger Reuters.

Räddningsarbetet försvåras av att det inte går att använda fordon för att röja bort bråten. Ambulanspersonal gräver i rasmassorna med sågar och annan utrustning de hittat på platsen.

– Där inne finns folk som lever men som har brutna ben och andra skador. Till en början kom de lindrigt skadade ut, men nu ser vi att de som åker till sjukhus är allvarligare skadade, säger Janusz Jonczyk, talesman för polisen, till AP.

Instängda

Chorzow ligger strax utanför staden Katowice, där sjukhusen förberedde sig för att ta emot många skadade.

När taket störtade in pågick en brevduveutställning i lokalen.

På bilder i polsk tv sågs räddningsarbetare i färd med att försöka få undan byggmaterial, alltmedan mörbultade människor fick hjälp att ta sig bort från platsen. En del av de skadade hade sår, andra bandage.

Bilderna visade brandmän i färd med att bända upp nedrasade takdelar med domkrafter för att instängda människor skulle kunna krypa ut.

Enligt polska medier har räddningsarbetarna telefonkontakt med instängda människor.

– Jag och en kollega satt och pratade när vi hörde ett brak bakom oss, vi tittade och såg att taket hade rasat, säger vittnet Ryan Singh till Sky News.

Brevduvor i spillorna

Av bilderna att döma hade åtminstone en del av taket vid en av byggnadens entréer rasat samman. Själva entrén såg ut att stå upp men innanför hade taket, som verkade bestå av korrugerad plåt, rasat ihop. Takplåten hängde ner mot golvet och blockerade möjligheterna att ta sig ut.

Brevduvor som sluppit ut ur trasiga burar flaxade omkring bland spillrorna.

Byggnaden är ungefär 10 000 kvadratmeter stor och byggdes för sju år sedan.

– Kollapsen är en överraskning eftersom huset är så nytt, säger Jacob Parade, journalist vid en lokal Tv-station.

På lördagskvällen sjönk temperaturen till 13 minusgrader i Chorzow.

Therese Holmberg, TT

ARTIKELN HANDLAR OM