Asta dog i kraschen

Tre av väninnorna i syjuntan klämdes ihjäl i olycksbussen

1 av 3 | Foto: PRIVAT
blev 71 år Asta Gabrielsson och två av hennes väninnor avled i busskraschen. Två andra medlemmar i syjuntan är svårt skadade.
NYHETER

ÅSLE

De fem väninnorna i syjuntan hade träffats regelbundet i 40 år.

Tre av dem - Asta Gabrielsson, 71, Berit Gabrielsson, 62, och Britta Hermansson, 64 - klämdes ihjäl i dödbussen i Arboga.

-Det är en tragedi för hela samhället, säger prästen.

I Åsle vajar flaggorna på halv stång.

-Alla sörjer. Jag har inte kunnat göra något i dag. Jag har varit som frusen, säger en kvinna som besöker kyrkan och tänder ljus.

De tre kvinnornas makar är kusiner, men i kyrkan finns inte bara den närmaste familjen.

Hela Åsle är på plats.

-Vi har fått ett fantastiskt stöd. Människor har ringt, kommit med blommor och gett en klapp på axeln, berättar Claes Johansson som förlorade sin svärmor Asta i bussolycka.

Träffats i 40 år

Asta och väninnorna i syföreningen hade sytt och broderat i 40 år.

De träffades regelbundet hos varandra och handarbetena som de gjorde auktionerades sedan ut. Broderierna har under åren resulterat i tusentals kronor som oavkortat gått till Bris, Röda Korset och kyrkan.

-Asta var otroligt omtänksam. Jag och min fru har aldrig tagit ut vård av sjukt barn. Hon ställde alltid upp, säger Claes Johansson och berättar att det senaste dygnet har varit fruktansvärt för familjen.

Ringde hela dagen

-Ovissheten var outhärdlig. Vi hörde på nyheterna klockan tolv att det var en olycka och förstod att tiden stämde. Sedan ringde vi polis, brandkår och landsting hela dagen, berättar han.

Först klockan halv ett på natten kom ett besked från polisen. Asta Gabrielsson var förmodligen död. Men det dröjde till halv fyra på morgonen tills det slutgiltiga beskedet kom. Då knackade polisen på dörren i sällskap med samhällets präst och familjen fick via fotografier identifiera Asta.

-Det är ofattbart. Hon var som en mor för mig också, berättar Claes Johansson.

Kvar på sjukhus i Örebro och Arboga ligger de två kvinnor som nu återstår av Åsles syjunta.

Carina Bergfeldt