”Största katastrofen i det demokratiska Polen”

66 omkom i takraset – räddningsinsatsen avslutad

Foto: getty/all over press
Omkring 500 människor befann sig i mässhallen i Katowice i Polen när taket rasade på lördagkvällen.
NYHETER

MOSKVA

Minst 66 personer omkom i ett takras i Polen i lördags. Det meddelande myndigheterna på söndagseftermiddagen samtidigt som räddningsaktionen avslutades.

– Enligt de nuvarande uppgifterna, som inte borde ändras, omkom 66 personer i tragedin, sade president Lech Kaczynski till tv-kanalen TVN24.

Han kallade takraset för ”den största katastrofen i det demokratiska Polen”.

Tidigare på dagen hade räddningspersonal befarat att många var kvar under rasmassorna. Men på eftermiddagen avslutades räddningsinsatsen.

– Chansen att hitta överlevande är nära noll, sade räddningsledare Janusz Skulich till polska medier.

141 levande drogs fram ur rasmassorna efter att taket i en mässhall i staden Chorzow södra Polen rasat samman. En brevduveutställning pågick i lokalen när det snötyngda taket föll ner över besökarna.

Enligt AFP avled många av offren av kylan under natten.

Inga svenskar

Claes Jernaeus på UD:s pressjour sade till TT att UD inte har , fått några indikationer på att svenskar skulle ha drabbats av takraset. Totalt tros 13 utlänningar ha dödats eller skadats, sade Krzysztof Mejer, presstalesman för de regionala myndigheterna, till polska medier. De kommer från Tyskland, Tjeckien, Belgien, Slovakien och Holland, sade han, men det har också kommit rapporter om skadade ungrare. Enligt AFP rör det sig om minst sex döda utlänningar.

Kaczynski sade att 128 personer fortfarande var på sjukhus på söndagen.

Det är den värsta katastrof som drabbat Polen sedan en flygplanskrasch 1987. Överlevande sade att det hade kunnat bli ännu värre konsekvenser om taket kollapsat några timmar tidigare.

– Det är en enorm hall. Förmodligen den största i Centraleuropa där man ställer ut brevduvor... Vid lunch kan det ha funnits mellan 12000 och 15000 personer i den, sade Daniel Dudzik, ordförande i Slovakiska brevduvehandlares förening, till den slovakiska nyhetsbyrån TASR.

Snö på taket

Myndigheterna sade att mässhallens tak hade varit täckt av ett tjockt snötäcke.

– De delar av taket som kollapsade var täckta med ett lager is som var 50 centimeter djupt, sade transport- och byggnadsminister Jerzy Polaczek på en presskonferens.

En talesman för företaget som sköter underhållet av byggnaden hävdade tidigare att snö avlägsnades från taket regelbundet.

President Kaczynski utlyste landssorg från klockan 16 på söndagen till och med onsdag den 1 februari. Premiärminister Kazimierz Marcinkiewicz har ställt in ett planerat besök i Sverige på måndagen.

Joanna Kurosz/TT