Två omkom efter isolycka på Mälaren

26-åring dog på söndagsmorgonen

NYHETER

Två män hade på söndagen avlidit efter lördagens svåra skridskoolycka, där ett drygt tiotal åkare gick igenom isen på Mälaren.

En tredje man ligger sövd i respirator med livshotande skador.

Enligt Södertäljepolisen var det en grupp på totalt över 100 skridskoåkare från Stockholms Skridskoseglarklubb, SSSK, som var ute på Mälaren vid Ridön utanför Stallarholmen när isen gav vika.

En 31-årig man avled på lördagskvällen av sina skador. Morgonen efter bekräftade Karolinska universitetssjukhuset att även en 26-årig man avlidit.

En tredje man vårdades på eftermiddagen för livshotande skador, nedsövd i respirator.

En massiv insats drogs i gång efter larmet klockan 13.40 på lördagen, däribland med fyra helikoptrar.

”Jäkla liv”

Heinrich Blauert, ordförande i SSSK, har talat med två överlevande åkare. Blauert förnekar att många åkare kört tätt ihop. I stället försökte en grupp på 15 personer ta sig runt en råk, när isen plötsligt brast och tre–fyra åkare hamnade i vattnet.

– Då började de andra kasta sina linor för att få upp dem, men då brast isen under en till, och en till och snart låg 13 personer i vattnet, säger Blauert.

Gunilla Mittelton leder skridskoturer för Friskis&Svettis. Hon kom fram till platsen cirka en kvart efter olyckan och hjälpte till med räddningsarbetet.

De som var bärgade fick hjälp i land, blev värmda och fick kläder.

– Det var svårt när helikoptrarna landade till höger och vänster om oss, och det blåste och blev ett jäkla liv. Vi hade svårt att kommunicera och samarbeta.

Samtidigt var faran långt ifrån över för dem som plockats upp ur vattnet.

– De kunde ju inte gå utan behövde stödas på två personer. Och då blev det ju tyngre, så det var några ekipage som åkte i igen.

Vaken undersöks

Kustbevakningen ska under måndagen, med hjälp av en obemannad undervattensfarkost, slå fast att inte någon mer åkare har dragits ned i vaken.

SSSK har inlett en utredning och besiktigade på söndagen olycksplatsen.

Gunilla Mittelton tror att olyckan kan påverka hur människor åker skridskor på naturisar.

– Det kan leda till att en del blir rädda, och inte vill åka skridskor, medan andra ser över sin utrustning.

Var du med i gruppen "U 39" i lördags?

Anders Wennerstrand /TT