Ung Vänster: Det var bra att hon sade ifrån

Ida Gabrielsson tar sin SSU-kollega i försvar

NYHETER

Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson tar sin SSU-kollega i försvar.

– När man blir kränkt är det upp till var och en hur man reagerar, säger hon till aftonbladet.se

Foto: DRAGAN MITROVIC
”Oavsett om hon är berusad eller inte, så ska ingen tjej behöva utstå sådana kränkningar, och absolut inte från någon vakt med batong”, säger Ida Gabrielsson i pressmeddelandet.

Vid tvåtiden på lördagsnatten blev det bråk på krogen Crazy Horse i stockholms city. SSU-ordföranden Anna Sjödin greps misstänkt för våld mot tjänsteman, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse. Då hon var för berusad för att förhöras av polisen placerades hon i tillnyktringscell och fick lämna polisstationen på söndagsmorgonen.

Har inte talat med Anna Sjödin

Ung Vänsters ordförande, Ida Gabrielsson, 23, gick på söndagen ut med ett pressmeddelande där hon tar Anna Sjödins parti. Hon säger att det är mycket vanligt att unga kvinnor blir förminskade och förlöjligade, speciellt när de blir arga. Hon hänvisar också till att Anna Sjödin enligt vittnen blivit kallad ”Vitt jävla slödder och hora” av vakterna.

Ida Gabrielsson var inte med när bråket utspelade sig och har inte talat med Anna Sjödin om nattens händelser. I stället förlitar hon sig på uppgifter i media, uppgifter som främst kommer från Anna Sjödins egen pressekreterare Peter Skeppström.

– Oavsett om hon är berusad eller inte, så ska ingen tjej behöva utstå sådana kränkningar, och absolut inte från någon vakt med batong, de ska vara där för att hålla ordning, inte för att trakassera eventuellt överförfriskade tjejer, säger Gabrielsson i sitt pressmeddelande.

Vakterna hävdar att de blivit slagna av Anna Sjödin, hur tycker du att de borde ha löst situationen?

- Det vet jag inte, men de borde inte använda batongen. Hon är ju ingen Hulken precis, utan en ung tjej. Vakterna har ett extremt stort ansvar, säger hon.

Unga kvinnor kränks ofta

Ida Gabrielsson ser det som hände på Crazy Horse som ett uttryck för de kränkningar som unga kvinnor ofta utsätts för och hon applåderar att Anna Sjödin sade ifrån.

– Många unga kvinnor säger aldrig ifrån utan biter bara ihop, säger hon.

Men är det rätt att säga ifrån med knytnävarna?

– Jag tycker det är upp till var och en hur man vill reagera och jag har full förståelse för att man reagerar på det sättet.

Såg du bråket – mejla

Therese Holmberg