”Jag ska in på badhuset”

45-åring lider av anorexi – portförbjöds från badhuset

1 av 2 | Foto: Matilda Ahl/Västervikstidningen
Irene Holmqvist väger 35 kilo.
NYHETER

Den 45-åriga Irene Holmqvist lider av anorexi sedan hon var tonåring.

Nu får hon inte längre komma in simhallen i Västervik för att bada.

Andra badgäster har klagat på hennes undernärda kropp.

Att simma och dansa är en hennes liv. Och besöken i simhallen är viktiga för henne, berättar den besvikna Irene Holmqvist i Västerviks-Tidningen.

Hon är 1,59 lång och väger bara 35 kilo. Hon har varit anorektisk i hela sitt vuxna liv och hon gör sjukhusbesök varje vecka för att bli vägd.

Har simmat i hallen i tre år

I onsdags i förra veckan kom hon och skulle simma sitt vanliga pass. Då fick hon besked från simhallens personal att hon inte längre är välkommen som badgäst.

- Jag var rent chockad, säger hon till aftonbladet.se.

- Vi flyttade hit från Lund för tre år sedan och så fort vi kom upp köpte jag kort till simhallen. Jag simmade i alla år innan dess också.

Irene Holmqvist tycker om personalen på badhuset och klagar inte på dem.

- Det är folk som går där som klagar på att jag är för smal.

Säkerhetsrisk

Föreståndaren för badet, Anders Strömbäck, krävde att hon skulle gå upp till 45 kilo för att få fortsätta gästa simhallen. När hon förklarat att det var omöjligt sänkte han kravet till 40 kilo men det är inte heller möjligt, berättade hon för Västerviks-Tidningen.

Det har kommit antydningar om att du skulle vara en säkerhetsrisk? Vad menar de med det tror du?

- De är rädda för att jag ska få hjärtklappning och hamna med huvudet under vattnet. Men det gör jag inte, jag vet vad jag orkar.

- Jag mår bra. Jag har alltid simmat.

Badar du bastu också?

- Ja, men jag sitter inte där till jag svettas. Det är som med mig som för alla andra som badar, man blir litet avkyld. Jag går in en stund och sitter där så jag blir litet varm. Sen går jag ut igen.

Personer har klagat

Anders Strömbäck bekräftar i Västerviks-Tidningen beslutet att portförbjuda Irene och att han gjort det sedan han talat med sjukvården om sjukdomen anorexi.

Uppgifter om just Irenes tillstånd har han dock inte kunnat få. Han säger att flera personer ringt och klagat och att barn har reagerat.

– Det här är en oerhört komplicerad historia. Jag hade helst av allt inte velat fatta något beslut. Hur jag än gjort hade det blivit fel.

Irene tänker inte finna sig i beslutet.

- Jag ska gå dit igen.

Tror du att de släpper in dig?

- Det vet jag inte. Men jag ska in där.

Tänker du anmäla det här till någon myndighet?

- Jag vet inte vart i så fall.

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM