Hoppet ute i mässhallen

Ingen tror längre att det går att hitta överlevande

Foto: Krister Hansson
Hyllar de döda Anna Biadauz och Izabela Czernia tänder ljus utanför spillrorna av mässhallen där minst 66 personer omkom. President Lech Kaczynski har kallat olyckan ”den värsta katastrofen i det demokratiska Polen”.
NYHETER

CHORZOW

Anna Bia-dauz och Izabela Czernia tänder ett ljus för de döda i takraset.

Många klämdes fast och frös ihjäl. Minst 66 omkom.

-Det var hemskt. Hela området var fullt med blödande och chockade människor, säger Izabela.

Hon och väninnan Anna Biadauz bor grannar med mässhallen i Chorzow i södra Polen, där det i lördags pågick en breduveutställning.

De hörde när ambulanserna och andra utryckningsfordon kom till mässhallen och rusade dit tillsammans med sina män för att försöka hjälpa till.

- Den syn som mötte oss går inte att beskriva i ord. Området runt mässhallen var ett enda kaos, säger Anna Biadauz.

När vi träffar de båda unga kvinnorna utanför mässhallen har räddningsarbetet avslutats. De tänker på de dödade och deras familjer och tänder ljus för att hedra dem.

17 minusgrader

Det går enligt polska myndigheter inte att utesluta att det finns människor kvar i rasmassorna, men ingen tror längre att det går att hitta några överlevande - det är mycket kallt i södra Polen. Natten till i går var det 17 minusgrader.

Kunde ha varit värre

Det dystra facit efter "den största katastrofen i det demokratiska Polen", som president Lech Kaczynski uttryckte det, är 66 döda och 160 skadade, varav 128 i går kväll fortfarande var kvar på sjukhus.

Men katastrofen kunde ha blivit mycket värre om den inträffat tidigare på dagen. När taket rasade vid 17-tiden fanns det 500 personer i den jättelika mässhallen. Vid lunchtid var antalet besökare 12000-15000.

Besökarna på mässan kom från hela Europa. Bland de döda och skadade finns människor från Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Belgien och Holland. Enligt UD:s presstjänst finns det inga indikationer på att några svenskar drabbats.

Ställde in besök

I dag skulle den polske premiärministern Kazimierz Marcinkiewicz ha träffat vår kung vid en mottagning på Slottet, men det besöket har ställts in.

- Kungen blev omedelbart informerad om vad som hänt. Han har följt nyhetsrapporteringen om räddningsarbetet och hans tankar går naturligtvis till Polen och alla som drabbats av den tragiska olyckan, säger hovets informationssekreterare Morgan Gerle.

Orsaken till katastrofen var is.

Taket var täckt med ett 50 centimeter djupt lager.

Hyllar de döda Anna Biadauz och Izabela Czernia tänder ljus utanför spillrorna av mässhallen där minst 66 personer omkom. President Lech Kaczynski har kallat olyckan "den värsta katastrofen i det demokratiska Polen". Foto: Krister HanssonPolska myndigheter utesluter inte att det finns döda människor kvar i rasmassorna. 128 skadade var i går kväll kvar på sjukhus.

Foto: AFP

Foto: Reuters

Tidigare:

Foto: Krister Hansson