Sängkamraten

NYHETER
Foto: LOTTE FERNVALL, SARA RINGSTRÖM
Storebror i bingen Kvinnan på bilden har inget att göra med Thomas Bodström. Men liksom alla svenskar kommer hon att få det om justitieministern får som han vill. OBS: Bilden är ett montage.

Thomas Bodström skulle förstärka de hopplösa bollnollorna i tv-laget FCZ. Final mot Djurgården. Så, plötsligt, funkar något för gänget med 22 vänsterfötter. En lucka. FCZ:s Niklas har öppet mål. Hans stora stund! Publiken håller andan. Skjut, Niklas! Skjut!

Då glider justitieminister Thomas Bodström upp från kanten, snor bollen och sätter själv målet.

Thomas Bodström dök upp från ingenstans, eller åtminstone från en advokatbyrå på Kungsholmen, hösten 2000. Gammal arbetskamrat till Claes Borgström, som några månader tidigare blev Jämo. Pappa f d minister. Ingen politisk erfarenhet. Den typen av rekrytering vi blivit vana vid: sosse av arv och umgänge, inte av engagemang.

Men Bodström var speciell: han var snygg. En biff, en hunk, en läckerbit. "Gå ut och bli känd", sade statsministern. Och Bodström lydde.

Det kom att handla mycket om fotboll. Ministern från Allsvenskan. Hade till och med haft ett proffskontrakt i USA på gång, enligt egen utsago. Det kom också att handla om vilken reko och modern man Bodström är.

Han blev omslagspojke för TCO:s kampanj för pappaledighet. Och visst var justitieministern pappaledig. Eller i alla fall hemarbetande. I en månad. För Thomas Bodström "vill gärna vara en förebild för alla manliga chefer och andra män i karriären".

Han gav ut en dagbok, "700 dagar i Rosenbad", om sina två första år som minister. Där fick vi veta att han inte var säker på var regeringskansliet Rosenbad låg, förrän Göran Persson bad om en anställningsintervju. Och så fick vi veta att Thomas Bodström är en reko och modern man. Och snygg.

Ett år senare var Thomas Bodström regeringens populäraste minister. En röstmagnet.

Kanske är det också ett vallöfte att alla svenskar ska få sällskap av Thomas Bodström i sovrummet. Fast inte på det sätt många drömt om. "Justitiedepartementet lägger en ny proposition var 11:e dag", skryter Bodström. Väldigt aktivt. Åt ett håll. Får justitieministern som han vill kommer vi alla att kunna bli avlyssnade, få vår e-post granskad och våra telefonsamtal registrerade.

"Bodström spolar ner vår integritet i toaletten", skrev SSU:s ordförande Anna Sjödin i förra veckan.

Det tog ett tag. Men kanske är det dags att lyfta blicken från Thomas Bodströms fasta fotbollsstjärt till hans skrivbord. Innan han stjäl mer än mål.

Kan man tycka om tre?