Nordbor uppmanas lämna Gazaremsan

Upptrappad konflikt om danska teckningar av profeten Muhammed

Foto: AP
Stormarknad i Saudiarabien: ”Tyvärr, vi säljer inte produkter från Danmark.
NYHETER

KÖPENHAMN

Konflikten om teckningarna av profeten Muhammed i dansk press eskalerade under söndagen och nordbor uppmanas nu att lämna Gazaremsan.

Foto: REUTERS
Nablus på Västbanken i dag: Palestinier i ”al-Aqsa Martyrernas Brigader” bränner danska flaggan.

Sent på söndagskvällen kom uppgifter från Gazaremsan om att al-Aqsa-martyrernas brigader delade ut flygblad i Gaza och uppmanade danskar och svenskar att lämna området inom 72 timmar. På en annan plats i Gaza uppmanade Islamiska jihad danskar, svenskar och norrmän att vara ute ur området inom 48 timmar.

Enligt danska UD:s representant i Ramallah på Västbanken har oroligheterna kommit som ”en blixt från klar himmel”, rapporterar Ritzau.

Tidigare under dagen sågs palestinier i Nablus på Västbanken bränna den danska flaggan. De ska också ha hotat att skada danskar i området.

Går till FN

De två främsta samarbets- organisationerna i den muslimska världen hade dessförinnan meddelat sin avsikt att gå till FN i protest mot de karikatyrer av Muhammed som publicerats i Jyllands-Posten. De vill se en FN-resolution – med sanktionshot – till skydd för religionen. Beskedet lämnades i Kairo av Ekmeleddin Ihsanoglu, generalsekreterare i Islamiska konferensen. En företrädare för Arabförbundet bekräftade för nyhetsbyrån AFP att kontakter tagits för att lägga fram förslaget inför FN:s generalförsamling.

Den senaste diplomatiska reaktionen är att Libyen stänger sin ambassad i Köpenhamn. Via Libyens officiella nyhetsbyrå framgick också att någon form av ekonomisk sanktion förbereds mot Danmark.

Arla-bojkott

Teckningarna som väckt anstöt publicerades i Jyllands-Posten i höstas. De har också lett till en bojkott mot mejerikoncernen Arla på Arabiska halvön.

– Det ser svart ut. Det är helt enkelt så att hela regionen är stängd för Arlas vidkommande, faktiskt med få undantag hela Mellanöstern, säger Arlas kommunikationsdirektör Astrid Gade Nielsen.

Arla säljer varje år framför allt mjölkpulver, smör och ost för över tre miljarder kronor till regionen. Det bortfall som skett hittills värderas till tio miljoner om dagen. Vissa nedskärningar kommer att bli följden.

Medietryck

Danska nättidningar har under helgen varit så ansatta att de långa stunder varit oåtkomliga.

Afghanistans president Hamid Karzai, på besök i Köpenhamn, sade att han hoppas att fallet leder till att massmedier framgent visar mer respekt för andra religioner.

I Danmark förefaller alla nu vara arga på alla. Näringslivet har surnat till på Jyllands-Posten och ambassadören i Saudiarabien anser att tidningen visat dåligt omdöme. Regeringspartiet Venstre har läxat upp ambassadören för att han lagt sig i pressfriheten, medan socialdemokraternas partiledare Helle Thorning-Schmidt anser att statsminister Anders Fogh Rasmussen måste ”ut på banan” för att lösa krisen. Venstres utrikespolitiske talesman lade i helgen – precis som Dansk folkeparti – skulden för Arla-bojkotten på organisationen Det islamiske trossamfund.

Första uppgifterna vid 21-tiden

– Jag har inte själv sett de här flygbladen, men hört talas om dem. Nu ska vi så snart som möjligt ta reda på exakt vad det står i dem, hur de är formulerade, vem det är som säger vad och kontakta lokala myndigheter och se vad de vet, säger Nils Eliasson, svensk generalkonsul i Jerusalem, till TT.

Han uppger att han fick första uppgifterna om flygbladen vid 21-tiden på söndagskvällen. Sedan dess har Eliasson talat med danska och norska kollegor.

De nordiska diplomaterna ska gemensamt arbeta med ärendet.

– Sedan får vi ta ställning till ytterligare åtgärder och hur vi hanterar frågan om de svenskar som finns i området, säger Eliasson.

– Vi kommer att ta det här på stort allvar, understryker han.

Claes Jernaeus, på utrikesdepartementets pressjour i Stockholm, säger att UD inte för närvarande ändrar sina reserekommendationer. Redan avråder dock UD svenskar från resor i Gaza, och från ”inte nödvändiga” resor på Västbanken. Svenskar i området uppmanas också till stor försiktighet.

– I morgon (måndag) kommer vi att börja analysera vad som ligger bakom de här flygbladen, säger Jernaeus.

Hotet - ord för ord

Följande fax skickades till svenska generalkonsulatet i Jerusalem. Faxet är underskrivet "al-Aqsamartyrernas brigader".

Läs mer:

TT-Ritzau