Expressenreporter friad i dag

Rätten: Det finns utrymme för missuppfattningar

NYHETER

Expressens reporter Niclas Rislund friades i dag av tingsrätten i Göteborg.

Rislund misstänktes ha utgett sig för att vara polis när han försökte få fram uppgifter om Siba-direktören Fabian Bengtsson.

– Något annat än friande dom hade jag varit förvånad över. Men jag är glad för Niclas skull. Det är klart att det är en press att ha ett åtal hängande över sig och särskilt med tanke på den uppmärksamhet som det här har fått, säger Expressens chefredaktör Otto Sjöberg till TT.

Under rättegången i förra veckan nekade Niclas Rislund, reporter på Expressen, till alla anklagelser.

– Jag har aldrig gett sken av att vara från polisen, sa han i rätten.

Rislund åtalades misstänkt för ”föregivande av allmän ställning”. Enligt åklagaren Carl Bergström hade han två gånger utgett sig för att vara polis när han jagade nyheter kring fallet med den kidnappade Siba-direktören Fabian Bengtsson.

Presenterade sig med namn

Åtalet gällde dels ett samtal Rislund ringt till Assistancekåren i Kungälv, dels ett samtal till polisens nordiska sambandskontor i London.

Enligt tingsrätten var vittnesmålen mot Rislund starka. Det faktum att reportern presenterade sig med sitt ovanliga namn och lämnade ut sitt telefonnummer talar dock för honom, menar rätten. Eftersom det finns utrymme för missuppfattningar, väljer rätten att fria Niclas Rislund.

Tidigare:

Mia Carron