Jyllands-Posten ber muslimer om ursäkt

Danskar gör avbön efter hot och protester

NYHETER

Köpenhamn

Jyllands-Posten lät rita av profeten Muhammed och lade hela Skandinavien på kollisionskurs med den muslimska världen.

På måndagskvällen gjorde både tidningen och statsministern avbön.

Jyllands-Posten presterade en krystad ursäkt och Anders Fogh Rasmussen tog avstånd från karikatyrerna.

”Inom 48 timmar måste alla svenskar och danskar ha lämnat palestinsk mark – annars...”

Beskedet kom i ett fax till Sveriges generalkonsulat i Jerusalem på måndagen. Det hette att ”danskar och svenskar, med skydd av sina regeringar, satt upp affischer som förolämpar profeten Muhammed”. al-Aqsa-martyrernas brigader manade också till bojkott av svenska och danska varor. I Gaza brändes danska och norska flaggor, medan beväpnade män demonstrerade utanför EU:s kontor.

I Irak manade samtidigt den våldsbenägna Mujahidernas armé till angrepp mot danska och norska intressen.

Aktionerna i Palestina kan ha ett visst samband med inrikespolitik, men protesterna i den muslimska världen har tilltagit dag för dag mot det som satte snöbollen i rullning: karikatyrer av profeten i dansk press.

Och sent på måndagen kom beskeden från Danmark: statsministern deklarerade att han ogillar karikatyrer av religiösa gestalter, och Jyllands-posten bad om ursäkt för att muslimer blivit kränkta.

– Jag har personligen en sådan respekt för människors religiösa övertygelse att jag personligen aldrig skulle framställa Muhammed, Jesus eller andra religiösa gestalter på ett sätt som kan kränka andra människor, sade Fogh Rasmussen i tv.

Betonar pressfriheten

Samtidigt betonade han att det råder pressfrihet i Danmark.

Tidningens formuleringar var ännu mer invecklade:

Av hänsyn till den danska yttrandefriheten kan Jyllands-Posten inte be om ursäkt för att teckningarna publicerades, förklarade chefredaktör Carsten Juste för Ritzau.

– Det här är en ursäkt för att vi har kränkt så många muslimer, vilket reaktionerna tydligt har visat. Det var inte avsikten. Vi anade inte att det skulle väcka sådan vrede och harm i den muslimska världen. Det är det vi ber om ursäkt för, löd Justes förklaring.

Tunga namn

Terrorhoten lever kanske sitt eget liv, när ”fronten” mot Skandinavien väl öppnats. Men beskeden från Danmark lär åtminstone gör det internationella umgänget på hög nivå lättare.

Islamiska konferensen och Arabförbundet hade redan i helgen deklarerat sin avsikt att föra ärendet till FN.

Ayatolla Ali al-Sistani i Irak, en av de tyngsta auktoriteterna bland shiamuslimer, hoppade in i debatten på måndagen: han efterlyste en tydlig signal från Danmarks regering om att avsiktlig förolämpning av profeten inte accepteras, meddelade en talesman enligt AFP.

Jyllands-Posten publicerade teckningarna i september. I början av januari fanns de i den kristna norska tidskriften Magazinet. Men även i Sverige har bilderna publicerats, bland annat i en debattartikel i Expressen, GT och Kvällsposten den 7 januari där Pernilla Ouis – muslim och forskare vid Lunds universitet – skrev under rubriken ”Vi måste tåla nidbilderna”.

TT-Ritzau