Sverige pekas ut som nästa mål

Expert om hoten: Risken finns

NYHETER

Extrema islamister hotar med självmordsattacker i Skandinavien.

På en nätsajt skriver Jihad-anhängare att Sverige kan bli nästa mål, enligt den norska tidningen Verdens Gangs nätupplaga.

På en populär webbsajt för Jihad-anhängare pekas Skandinavien ut som mål för självmordbombare.

Hotet riktas främst mot Danmark, men även Sverige nämns som mål.

– Danmark blir det nästa, efter Storbritannien och Sverige, står det att läsa i ett hot, enligt Verdens Gangs nätupplaga.

– Risken finns. Man ska inte avfärda det som nonsens. Särskilt med tanke på hur uppiskad stämningen varit på slutet. Islamister ska man verkligen ta på allvar, säger Marie-Hélène Boccara, Skandinavienchef vid Middle East Media Research Institute (MEMRI), till Aftonbladet.se.

"Väntar på tillfälle"

Enligt VG kommer hoten till följd av teckningarna av profeten Muhammed som publicerats av bland andra den danska tidningen Jyllands-Posten i september 2005.

Jyllands-Postens chefsredaktör Carsten Juste bad i går kväll om ursäkt för att bilderna väckt anstöt bland muslimer.

– De danska muslimerna har upphört med protesterna mot Jyllands-Posten och det är möjligt att det kan få samma effekt åt andra hållet. Men det kan finnas de som bara väntar på ett tillfälle att slå till, säger Marie-Hélène Boccara.

Hot mot svenskar var misstag

Ursäkten från Jyllands-Posten godtas inte av den militanta palestinska gruppen al-Aqsamartyrernas brigader. Det säger en ledare för organisationen till SVT:s Rapport.

Istället kräver de en ursäkt från den danska regeringen och att de ansvariga ställs inför rätta.

Organisationen medger däremot i intervjun att hoten mot svenska medborgare var ett misstag och byggde på ett missförstånd.

Explosioner

Inlägget kommer från en grupp som kallar sig "Glory Brigades In Northern Europe". Hotet är illustrerat med bilder från gator i Köpenhamn med explosioner och ett gevär som riktas mot fotgängare.

"Jag kommer att bomba mig själv i Danmark väldigt snart, liksom mina islamiska bröder gjorde i Storbritannien", står det bland annat att läsa i hotet.

– Danmark har ju varit i fokus tidigare eftersom landet haft en roll i Irak. I övrigt kan jag inte bedöma om det finns en specifik hotbid mot Sverige eftersom jag inte vet hur de lokala terrornätverken ser ut i Sverige. Muslimerna i Sverige har inte varit lika hätska som de i Danmark efter det som hänt, om jag förstått det rätt, säger Marie-Hélène Boccara.

Inte sett hotet

Jakob Larsson, pressekreterare på Säkerhetspolisen, SÄPO, har inte själv sett hotet på webbsajten och säger att SÄPO inte brukar kommentera dessa typ av inlägg på internet.

– I dagsläget finns ingen anledning att ändra det vi sagt tidigare, som är att risken för terrorattentat i Sverige är relativt liten, säger han till Aftonbladet.se.

Johan Edling, Jens Möller