”Vi ska inte ta efter USA:s dåliga saker”

Thomas Bodström chattade om buggning, poliser och övervakning

NYHETER
Foto: mats strand
Justitieminister Thomas Bodström.

   Thomas Bodström säger: Tack, det här ska bli roligt.

Christopher Sjöberg säger: Hej Thomas! Vad har du för visioner när det gäller Sverige justitiepolitik i framtiden?

   Thomas Bodström säger: Vi ska arbeta på bred front med brottsförebyggande arbete, uppklarning av brott och återanpassning till samhället. Vi får heller aldrig glömma bort att brott oftast beror på sociala orsaker.

susanna säger: Hej Thomas! SÄPO vill ju kunna utföra kontroller över olika grupper med extrema politiska åsikter på skolor mm. detta trots att förövarna inte är misstänkta för något. Tror du inte att det finns en risk att rasism ökar terrorism? Särskilt när risken för terrorism är ytterst liten i Sverige?

   Thomas Bodström säger: SÄPO ska samarbeta med lokala polismyndigheter vilket är bra, däremot ska vi absolut inte ha ett system där lärare ska vara angivare. Förutom att det inte är en lärares roll skulle det bara vara kontraproduktivt då relationen mellan elever och lärare skulle förstöras. En ökad rasism ökar också risk för brottslighet däribland terrorism.

G säger: Är du sugen på att bli partiledare i framtiden?

   Thomas Bodström säger: Nej, jag tror inte att det är min grej. Som fyrabarnspappa är det fullt tillräckligt att vara justitieminister. Jag som jobbar nära Göran ser att det närmast är en omöjlig uppgift.

Socialdemokrat säger: Jag är emot det övervakningssamhälle vi är på väg emot med DNA banker och datalagring ad infinitum. Se bara på hur den amerikanska regeringen gjort av USAs relativt öppna samhälle på några år. Finns det inte en risk att Sverige också går i den riktningen? (och att jag om några år blir gripen för att jag ställde den här frågan till dig?)

   Thomas Bodström säger: Vi ska absolut inte ta efter USAs dåliga saker. När det gäller datalagring vill jag understryka att det görs redan idag och utan exakta tidsgränser. I framtiden ska det vara tydligare maximitider, reglering av kostnaderna så att rättsäkerheten blir bättre samtidigt som polisen får behålla sitt absolut viktigaste redskap mot grov brottslighet. Om du inte ska begå något allvarligt brott behöver du inte vara det minst orolig varken nu eller om ett par år.

Jugge Nohall säger: Tjena Tompa! Är chatten buggad?

   Thomas Bodström säger: Tjena Jugge, nej inte av mig i alla fall. Och jag hoppas att du inte har gjort det heller.

LaLaw säger: Vem övervakar övervakarna??

   Thomas Bodström säger: Den kontrollen tycker jag ska öka. I dag är det bara en skrivelse till riskdagen om hur tvångsmedel har använts under ett år. Nu arbetar vi med att se till så att den kontrollen ökar, t ex genom en särskild myndighet med parlamentarisk kontroll.

Johan säger: Thomas, läste en artikel igår i SvD om att regeringen vill att istället för att kriminella barn ska jobba utan lön istället för att få böter?

Strider inte det mot barnarbetelagen? Finns det inte bättre vård än arbete som ändå kommer att ske i över 50 år?

   Thomas Bodström säger: Johan, barn får faktiskt arbeta redan idag, vilket många också gör. Här handlar det dock om ungdomar som är straffmyndiga och som har begått ett brott. Då är det bättre att de får en chans att göra rätt för sig i stället för att få en skuld som hänger kvar hos kronofogden och kan förstöra för den killen eller tjejen i framtiden.

David säger: jag är en man på 30 år, när jag var ung och dum syntes poliser på stan dygnet runt, nu finns de inte där längre, istället är det väktare som löser våld och brott på plats. Varför är det så, ska inte poliserna vara på gatan längre?

   Thomas Bodström säger: Jo, David. Jag tycker också att poliser ska vara ute på stan och särskilt de tider som de som bäst behövs. Vi har idag mer än 1300 flera poliser än vi hade bara för några år sedan och flera än vi hade under hela nittiotalet. Däremot förstår jag att du kan tycka så, eftersom den felaktiga motsatsen påstås så ofta. Att vi har flera väktare stämmer, men de ska absolut inte ersätta poliser.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan

Henke säger: Tjena Thomas! Ska lira lite fotboll idag och tänkte att du som har lite erfarenhet kanske har några bra tips att komma med så är i sista minuten?

   Thomas Bodström säger: Henke, det var ju också ett namn att fråga om tips. Se till så att du får behålla din plats i Barcelona när Eto kommer tillbaka. Om du är någon annan Henke så kan du liksom jag satsa på glidtacklingar bakifrån. Det brukar alltid ge effekt.

Moderator säger: Tack så mycket Thomas Bodström och tack alla ni som frågade.