”Jag behöver ingen extra pappa”

Christina, 21, är trött på statliga pekpinnar

NYHETER

Du har precis fyllt 18 år. Uppkörningen är inbokad, du tänkte dra med dig vännerna ut på krogen och så småningom kommer även ett röstkort dimpa ner i brevlådan.

Detta måste ju firas, varför inte med lite champagne! Du går till det enda stället i landet du vet säljer champagne, kliver in under den gröna skylten och där blir det tvärstopp. Sverige är nämligen ett av få länder där staten har monopol på alkoholförsäljningen vilket fått skyhöga alkoholpriser som följd och på det statliga företaget

Systembolaget är det en strikt 20-årsgräns som gäller. Så du kan vara hur myndig som helst, du är ändå ett barn till dess att du fyller 20 år.

Och varför detta? Visst kan man tycka det är lite gulligt att staten agerar extrapappa åt oss: ”Lilla du, alkohol är farligt, förstår du. Nej, det gör du självklart inte, det är därför jag låser barskåpet.

Klart som sjutton att jag vet att alkohol är farligt - om det missbrukas! Så är det väl med allt här i världen? Jag behöver inte någon som säger det åt mig, särskilt inte pappa Staten som förutom att driva försäljningen i landet även kampanjar för att folk skall dricka mindre och ”rätt”.

Osar det dubbelmoral? Vi har alltså skattepengar som både går till att sälja så mycket alkohol som möjligt och som går till att få ner alkoholkonsumtionen. Nej avskaffa dubbelmoralen, avskaffa Systembolaget och sänk alkoholskatten nu.

Jag och säkert många med mig kan ta ansvar för det vi gör när vi dricker.

Vi kommer inte att ligga våldtagna i ett dike om vi luktat på en cider. Jag kommer inte att köra bil påverkad. Jag kommer inte slå ner första bästa människa jag ser på stan efter krogen. Inte när jag var 18, och inte nu heller. Låt vuxen vara vuxen!

Och framförallt – jag har redan en mamma och en pappa som kan berätta vad som är rätt och fel, jag behöver inte Göran Persson eller Morgan Johansson att berätta det för mig. Jag behöver ingen extra pappa!

Vad tycker du?

Christina Hsu , Lunarsmeknamn: Avil