”Jag var rädd och försökte ta mig loss”

Anna Sjödin berättar om bråket på Crazy Horse

NYHETER

SSU-ordföranden Anna Sjödin är kränkt, både psykiskt och fysiskt, över ordningsvaktens agerande.

Hon drar ner tröjan och visar sin blåslagna axel.

Men hon vill inte berätta hur mycket hon drack under skandalnatten.

Foto: lars rosenGREN
BATONGSLAG Anna Sjödin drar ner tröjan och visar sin blåslagna axel. Hon identifierar sig med kvinnor som misshandlats av sina män.

Aftonbladet träffar Anna Sjödin i en hotellobby i Stockholm. Hon har varit i gång sedan fem på morgonen. Svarat på frågor från media om festnatten på Crazy Horse. Träffat justitieminister Thomas Bodström i ett sedan tidigare planerat möte.

Hon säger att hon identifierar sig med de misshandlade kvinnorna hon träffade när hon arbetade som socionom.

– Det som känns mest kränkande är att jag måste försvara mig trots att det var jag som blev misshandlad. Och att min trovärdighet handlar om hur mycket alkohol jag druckit.

Kunde inte krogarna

Det är politikern Anna Sjödin som fått ta hand om det som privatpersonen Anna Sjödin utsattes för i lördags natt.

Mellan de två rollerna går en tydlig gräns för SSU:s nye ordförande.

– Oavsett vem jag är måste jag ha rätt till ett privatliv. Jag måste kunna vara på krogen och dricka alkohol som andra människor.

Hon och hennes kompisar hade ätit middag hemma hos en väninna tidigare på lördagskvällen. De kom till Crazy Horse intill Stureplan i centrala Stockholm strax efter 01.00 på natten.

– Jag känner inte till några krogar i Stockholm. Är det något jag ångrar är det att vi gick just dit. Nu har jag förstått vilket dåligt rykte stället har.

SSU-ordföranden och hennes väninna satte sig i baren. Anna Sjödin fick beställa en drink, men väninnan fick nobben eftersom bartendern ansåg att hon var för berusad.

– Jag tycker att det var märkligt, det fanns många i lokalen som var betydligt mer berusade än vad vi var.

När väninnan ifrågasatte bartendern kallade han på ordningsvakten Babak Jemai.

Sedan går berättelserna om vad som hände isär.

Babak Jemai hävdar att han vänligt bad kvinnorna lämna lokalen.

– Det stämmer inte. Han tog ett tag i min väninnas arm och släpade ut henne, säger Anna.

Sedan blev allt kaos. Jemai kom tillbaka i sällskap med ytterligare två vakter. Anna var arg över hur ordningsvakten behandlat väninnan.

”Det är rent förtal”

Såret i pannan fick hon när vakten tryckte ner hennes huvud mot golvet med batongen.

Han medger att han slagit dig, men säger att du även slagit honom. Först i bakhuvudet och sedan i ansiktet?

– Det stämmer inte. Men jag sticker inte under stol med att jag försökte ta mig loss. Man agerar inte rationellt när man är rädd.

Han säger att du skrek ”svartskalle” flera gånger?

– Det där är rent förtal. Jag hade kunnat skrika jävla idiot men aldrig svartskalle. Jag uttrycker mig inte så. Han skrek däremot fitta och hora till mig många gånger.

Strax före klockan 02.00 ringde Babak Jemai till polisen som beslutade att ta med Anna till polisstationen.

Enligt en av de poliser som var i tjänst gjorde patrullen bedömningen att hon var kraftigt berusad och att det skulle bli nya slagsmål om de lämnat henne kvar.

Men även det förnekar hon.

– Jag försökte fyra gånger att få göra ett alkoholprov på stationen men de gick inte med på det. Det hade varit bra att ha nu.

Varför låste polisen in dig om du inte var för berusad?

– Jag var chockad efter vaktens behandling, och i första läget väljer de att förlita sig på vakterna, det är inte speciellt konstigt.

Arg och ledsen

Hon vill inte berätta vad eller hur mycket hon druckit under kvällen.

– Det är inte av allmänintresse. Jag var inte helt nykter på grund av det jag druckit, men även om jag hade varit stupfull har vakten ingen rätt att slå på mig med batongen.

Först vid tretiden på söndag morgon, när nyckeln till polisens fyllecell vreds om och hon slog ihop ögonen, kom tankarna.

– Jag var både arg och ledsen över att de kunde behandla mig på det sättet. Mest var jag orolig för vad vakterna gjort med min väninna.

I morgon har hon en avtalad tid med polisen då hon tillsammans med sin advokat Tomas Rothpfeiffer ska göra en motanmälan mot vakten.

Tror du att det som hänt påverkar dig som politiker negativt?

– Nej. Jag kan inte hjälpa att jag blivit misshandlad. Tvärtom är jag på ett sätt glad att ha upplevt den här vanmakten. Det ger mig större förståelse för utsatta människor.

Läs mer:

Malin Nord